Soma'da madenciler "iş güvenliği" istedi

Soma'da bir işçinin yaşamanı yitirdiği yangının yaşandığı maden ocağında işçiler, çalışma koşullarının "işçi sağlığı ve güvenliğine" uygun olduğuna dair rapor olmadan madene girmeme kararı aldıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Maden Ocağı önünde toplanan işçiler, ocağa inmeyerek çalışmadı. Maden işçileri, kendilerine destek için gelen Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay ve diğer madenlerde çalışan işçilere, çalışma koşullarının işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilinceye, bununla ilgili rapor düzenleninceye kadar madene girmeyeceklerini bildirdi.

İşçilere destek veren Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi başkanı Tamer Küçükgençay, madende daha önce de bu tür olayları yaşadıklarını, kazaların net bir şekilde önlenmesi gerektiğini belirtti.

Yangının durumu ve devam edip etmediği konusunda kimsenin net bilgisi olmadığını savunan ve müfettişlerin gelerek rapor tutması gerektiğini dile getiren Küçükgençay, çalışma ortamının iyileştirilmesi gerektiğini bu konuda işçilerin aldıkları karara destek verdiklerini ifade etti.

Küçükgençay, "Burası sizlerin, bizlerin düzgün çalışacağı bir yere çevrilmeli. Yunus arkadaşımız yok artık, şehit oldu. 6 çocuğa yıpranma verseniz ne olur. Dünyayı verseniz ne olur. Bu şekilde bakılmasını istiyoruz. Birlikte hareket edeceğiz. Burası ya düzelecek ya düzelecek" diye konuştu.

Yangında yaralanan maden işçilerinden Mustafa Almaz ise, yaşadıklarını gazetecilere anlattı. Almaz, ocakta çalıştıkları sırada birden çevreyi duman kapladığını, bunun üzerine kendi imkanlarıyla baraj kurduklarını ve öleceklerini düşünerek dua okuduklarını belirtti. Almaz, "Bir ara yaşamla, ölüm çizgisine geldik. Biz artık öldük demiştik. Ama bir şekilde arkadaşlarımız bize müdahale edip kurtardılar" dedi.

Madende dumandan dolayı mahsur kalan işçileri kurtarma ekibinde bulunan maden işçisi Güntay Karadağ ise haklarını istediklerini, hergün ocağa gelirken ailesinin hayatından endişe duyduğunu dile getirdi.

Karadağ, "Alınan hiçbir tedbir yok. Ocağa girdiğimiz zaman nerede göçük olacak, nerede yangın olacak da öleceğiz diye korku içinde bekliyoruz. Sadece arkadaşların hakları, tazminatları olduğu için buradayız. Tazminatımız, hakkımız verilirse biz buradan çekip gideceğiz" diye konuştu.

Dursun Küren adlı maden işçisi ise 9 yıldır ocakta çalıştığını bu sürede 12-13 kişinin yaşamını yitirdiğini savundu.