Somali'nin Gözyaşları'nı yazdı

Erdoğan, Foreign Policy'de yayınlanan makalesinde Somali'de yaşanan dramı kaleme aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin önde gelen yayın organlarından Foreign Policy'de yayınlanan makalede Somali'de yaşanan dramı kaleme aldı.

Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan "Somali'nin Gözyaşları" başlığını taşıyan yazıda Erdoğan, Somali'nin, son 60 yılın en büyük kuraklık ve açlık sıkıntısını yaşadığına dikkati çekti.

Somali;nin karşı karşıya kaldığı bu tablonun, uygarlığın, çağdaş değerlerin, insani hasletlerin sınanmasına ve bütün bu değerler üzerinde yeniden düşünmeye vesile olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, yaşanan bu dramın, halkların karşılaştığı felaketlerle mücadelede küresel düzeyde işbirliği sağlanması, sorumluluk üstlenilmesi ve dayanışma sergilenmesinin temel bir insanlık görevi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğine işaret etti.

Somali'de ortaya çıkan tabloyu, sadece ağır bir felaketin meydana getirdiği mutat bir durum biçiminde yorumlamanın gerçekçi bir yaklaşım olamayacağına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, yazısında şunları kaydetti:

"Yaşanan bu dramın ardında, meydana gelen doğal felaket kadar, Somali;nin kendi kaderine terk edilmişliğinin de etkisi olduğunu göz ardı edemeyiz. Açlık, salgın hastalıklar, 20 yıldır hüküm süren siyasi ve sosyal istikrarsızlık, kuralsızlık ve kaos...

Nitekim Somali'de tüm bunların etkisiyle sorunlar adeta bir çığ gibi büyümüş durumdadır; her gün onlarca çocuk hayata veda ediyor, yetişkinler ölümle burun buruna yaşıyorlar.

Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi halkın başına gelirse gelsin, bu tür bir dram karşısında, sağduyu ve vicdan sahibi hiç kimse duyarsız kalamaz. Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri olarak bizlerin acil ve etkili müdahalesi, Somali'deki sorunların en azından bir nebze giderilmesine ve oradaki halkın yaşadığı felaketin bir parça hafiflemesine yardımcı olacaktır. Kalıcı barış ve istikrarın oluşturulması ise ancak, uzun süreli, geniş kapsamlı ve koordinasyon içinde bir çalışma ile gerçekleşebilecektir."

Türkiye'nin Çabaları

Türkiye'nin, halkıyla, kamu ve özel sektörlerinin imkanlarıyla, Somali;de yaşanan dramın sona erdirilmesine yardımcı olmak üzere son bir aydır adeta seferber olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu dayanışmayı, çok eskilere dayanan ilişkilerin bulunduğu Somali halkına karşı bir insanlık borcu olarak algıladıklarını kaydetti.

Tek beklentinin, Somali halkının insanca yaşama koşullarına kavuşması olduğunu ifade eden Erdoğan, makalesine şöyle devam etti:

"Birçok kuruluşumuz, STK;larımız, genç yaşlı her yaştaki insanımız Somali;de çocukların ve annelerin ölmemeleri için olağanüstü bir gayret ve dayanışma sergiliyor. Yürekleri yangın yerine dönen annelerin, çaresizlik içinde bekleyen babaların, açlık ve hastalığın pençesinde kıvranan çocukların; kimsesiz bir halkın umudu olmayı önemsiyoruz.

Türk halkının, Müslümanların yardımlaşma duygularının zirveye çıktığı mübarek Ramazan ayında Somali için ortaya koyduğu bu hassasiyet ve işbirliği bizleri son derece gururlandırmıştır. Bir ay içinde 280 milyon dolar civarında bağış toplandı. Türk halkının Somali'ye yönelik kadirşinaslığının başta donör ülkeler olmak üzere uluslararası toplum tarafından örnek alındığını görmek bizim için ayrı bir mutluluk vesilesidir. Bu yaklaşım 20 yıldır devam eden Somali krizinin çözümü bakımından ümit vermektedir.

Türkiye, uluslararası yardım çabalarına ivme kazandırmak amacıyla, 17 Ağustos 2011;de İstanbul;da bakanlar düzeyinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi Acil Toplantısı gerçekleştirilmesi yönünde inisiyatif aldı. Toplantıya, Somali Cumhurbaşkanı;nın yanı sıra İİT üyesi 40 ülkenin üst düzey temsilcileri iştirak etti.

Toplantıda 350 milyon ABD doları tutarında taahhüt yapıldı ve bu miktarın yarım milyar ABD dolarına ulaşması hedeflendi. İslam İşbirliği Teşkilatı Mogadişu;da fedakarca bir çalışma sergiliyor. Türk Kızılayının da dahil olduğu yardım kuruluşları koalisyon kurarak Mogadişu bölgesindeki kampların tümüne ulaşmış durumda ve kampların ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılıyorlar."

Somali ziyareti

İİT İcra Komitesi Somali Acil Toplantısını takiben, 19 Ağustos tarihinde bakanlar, bazı TBMM üyeleri, bürokratlar, iş adamları, sanatçılar ve aileleriyle birlikte Mogadişu;ya giderek Somali yönetimine ve Somali halkına "yalnız değilsiniz" mesajı götürdüklerini kaydeden Erdoğan, burada kampları ziyaret ettiğini anımsattı. Son derece zor koşullarda bulunan insanlara, moral ve cesaret vermeye gayret ettiklerini ifade eden Erdoğan, "İnsanlık dramının pençesindeki bu ülkeye son yirmi yıldan bu yana Afrika dışından böylesine üst düzey bir ziyaretin yapılmamış olmasının eksikliğini tespit ettik, uluslararası camiaya bu mesajı vermeye çalıştık" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yaptıkları, yapacakları

Yazısında, Türkiye'nin, Mogadişu'daki hayatın normale dönmesini teminen insani açıdan temel alanlarda bazı büyük onarım operasyonlarını başlatma kararı aldığını da ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu amaçla, özellikle sağlık, eğitim ve ulaşım konularında yardım hizmetleri götürmeye hazırlanıyoruz. 400 yataklı bir hastaneyi onararak hizmete açmak, çöp kamyonları temin etmek, sokaklarda biriken ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden çöplerin yakılacağı bir tesis inşa etmek, Mogadişu havaalanı ile şehir merkezi arasındaki yolu asfaltlamak, parlamento ve hükümet binalarını onarmak, balıkçılığı geliştirmek, su kuyuları açmak ve organize tarım-hayvancılık bölgeleri kurmak taahhüt ettiğimiz hizmetlerin sadece bazılarıdır. Mogadişu;da kısa zaman içinde açılacak Büyükelçiliğimiz tüm bu çalışmaları koordine edecektir.

Bu doğrultuda, insani yardım alanında tecrübeli ve bölgeyi yakından tanıyan bir ismi Mogadişu'ya Büyükelçi atadık."

Bu konularda ilginizi çekebilir