Somali'ye 6 mobil hastane gidecek

Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından, her bir mobil ünitede hekim ve hemşire dahil 20 personelin içinde bulunduğu ekip, Somali'ye gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, açlık, kuraklık ve ekonomik sıkıntılara bağlı her gün başta çocuklar olmak üzere çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Somali'ye göndermek üzere 6 mobil üniteyi hazır bekletiyor.

Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından, her bir mobil ünitede hekim ve hemşire dahil 20 personelin içinde bulunduğu ekip, Somali halkına sağlık hizmeti verecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı açıklamada, Türkiye'den bölgeye yardım ulaştıran iki kargo uçağında 10 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderdiklerini belirten Akdağ, bunların genellikle kuraklığa bağlı ortaya çıkan hastalıkların mücadelesinde kullanılan ilaçlardan oluştuğunu ifade etti.

Akdağ, bölgeye sıvı kayıpları, beslenme bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları, bağırsakla ve ciltle ilgili bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların gönderildiğini dile getirdi.

Somali'de yaşananlar için "vicdan sızısı, bir yara" yorumunu yapan Akdağ, gelişmiş ülkelerin tüketemeyip çöpe attıkları yiyeceklerin ülkeye ulaştırılmasının bile bölge halkına fayda sağlayacağını ifade etti.

Akdağ, şunları kaydetti:

"Bunlar olmuş olsalar dahi Somali'de bir tek çocuk aç kalmazdı. Sadece, Somali'de değil Afrika'da bir tek çocuk aç kalmazdı. Şu yaman çelişkiye bakar mısınız? Dünyanın Türkiye dahil bütün gelişmiş ülkelerinde insanlar, fazla yemekten dolayı şişmanlıyor, obez oluyor, şeker hastası oluyorlar. Biz 'fazla yemeyin, hastalanmayın' diyoruz, öbür taraftan insanlar açlıktan kırılıyor. Bunu, hiçbir vicdan kabul etmez. Hele böyle bir Ramazan ayında hiçbir vicdan bunu kabul etmez.

Yardım yapmaya borçluyuz. Kayıtsız kalırsak, Ramazan günü çoluk çocuğumuzla yemek yiyemeyiz. O lokmalar boğazımızda durur. Allah korusun, Allah nimetlerimizi elimizden alabilir. Türkiye'de imkanlarımızı biliyoruz, o nedenle de yardım yapacağız. Çünkü, inanıyorum ki yardım ettikçe de biz zenginleşeceğiz, ülkemizin refahı artacak."

Yardımlar kadar yardımların ilgili yerlere ulaştırılabilmesinin de önemine değinen Akdağ, "Ülkeye yardım gönderilmesinin dışında orada güvenliğin sağlanması da oldukça önemli" dedi.

Personelin tamamı gönüllü

Akdağ, AK Parti hükümetinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla büyük bir atak başlattığını belirterek, "Biz, güvenlik sağlanıp da uygun yerler temin edildiği zaman altıya kadar (birden altıya kadar, kaç tane olursa) mobil hastaneyi Somali'de hizmete sokacak şekilde şu anda hazırız" diye konuştu.

Gönüllü sağlık çalışanları ile birlikte tüm ekipmanların da hazır olduğunu anlatan Akdağ, mobil hastanelerin sıcaklık şartlarına uygun olduğunu söyledi.

Akdağ, Dış İşleri Başkanlığı ve TİKA'nın bölge için çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, "Sağlık hizmeti sunabilir bir hale geldiğimiz zaman, -Sayın Başbakanımızın talimatı o- derhal buradan kargo uçaklarıyla malzemeleri göndereceğiz ve hizmet vermeye başlayacağız" dedi.

Bir mobil hastanede yaklaşık 15-20 arasında sağlık personeli bulunduğunu dile getiren Akdağ, "Altı mobil ünite kursak, toplamda 120 kişi yapar. Bu, imkana sahibiz" açıklamasında bulundu.

Akdağ, burada görev yapacak sağlık personelinin tamamen gönüllülük esasına dayanarak çalıştığını vurguladı. Bu kişileri "gerçek kahramanlar" olarak yorumlayan Akdağ, kimsenin bu bölgelere gitmesi için zorunlu tutulmadığını, giden kişilerin çoğunun UMKE ekipleri içinde yer aldığını söyledi. 

Haiti, İran, Pakistan ve Endonezya gibi birçok bölgeye giden ekiplerin hepsinin çok başarılı olduğunu, mükemmel hizmet verdiklerini ve Türkiye'nin yüzünü ağarttıklarını ifade eden Akdağ, "Bu ülkenin Sağlık Bakanı olarak hepsine şükran borçluyum, gözlerinden öpüyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir