Sonraki adım, bilimsel çalışmadan sonra belirlenecek

Fatih Projesi'ni anlatan Milli Eğitim Bakanı Dinçer mayıs ayı içinde, iki aylık kullanmadan sonra bütün öğrencilerle, öğretmenlerle ve velilerle görüşerek projenin etkilerini ölçeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fatih Projesi'nin eğitime katkısını belirlemek için bilimsel bir çalışma yürüteceklerini belirterek, "Mayıs ayı içinde iki aylık kullanmadan sonra bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerin velilerine giderek bunun etkileri üzerine bir bilimsel çalışma yaptıracağız. Oradan edineceğimiz bilgilerle bundan sonraki adımı tasarlayacağız" dedi.

Dinçer, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine Fatih Projesi hakkında bilgi verdi. Bakanlıktaki toplantıda konuşan Dinçer, "Bu tahtaların tasarımları bize özgü, bize ait. Patentini de Milli Eğitim Bakanlığı olarak aldık. Büyük ihtimalle nisan ayında bu tahtanın seri üretimi için Vestel bant kuruyor. O bantta üretecek ve tüm Türkiye'ye ve dünyaya da satabilecek bir ürün haline getirmeye çalışıyor" dedi. Bakan Dinçer, etkileşimli tahtanın dünyada şu ana kadar aynı amaçla kullanılan tahtalardan daha farklı yapı ve özelliğe sahip olduğuna da dikkati çekti.

'Projeksiyonlu' değil 'etkileşimli'

"Önümüzdeki 4 ya da 5 sene içinde bu tahta (etkileşimli), anasınıfı dahil olmak üzere bütün okullarımızda ve sınıflarımızda olacak" diyen Bakan Dinçer, etkileşimli tahtalarda beyaz ve kara tahtanın da yer aldığını belirtti.

Etkileşimli tahtanın kullanımına ilişkin de bilgi veren Dinçer, Türkiye'de kullanılacak tahtaların, Kanada, Japonya, ABD'de kullanılan projeksiyonlu akıllı tahtalardan farklı olduğuna işaret etti. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tahtalarda kendi bilgisayarınızda önceden hazırladığınız bilgileri getiriyorsunuz, projeksiyon makinesine takıyorsunuz ve ekranda gösteriyorsunuz. Etkileşim taşımıyorlar, sadece hazırlanmış malzemelerin içeriği kadar içerikle kullanma şansına sahipsiniz. Çoğu kez de bunu kullanıyorken uzun zaman hazırlık yapıyorsunuz, bunu gelip anlatıyorsunuz. Başka malzemeyi de kullanma şansınız olmuyor."

Etkileşimli tahtalarda ise öğretmenlerin kendi potansiyellerini, öğretme yöntemlerini uygulama şansını kaybetmediğine işaret eden Dinçer, "Etkileşimli tahtalar anlatımı kolaylaştıran, görsel hale getiren bazı deneyleri de üzerinde yapma imkanı veriyor. Dolayısıyla öğretmenin öğretme kabiliyetine katkı sağlayacak bir içerik taşıyor" diye konuştu.

Dinçer, sadece 9. sınıflar için zenginleştirilen kitaplarda video gösterimleri, animasyonlar, ses anlatımlarının olduğunu da kaydetti.

Mayısta etkileri araştırılacak

Projenin eğitime katkısını belirlemeye ilişkin bir hazırlık yaptıklarını da belirten Dinçer, "Üç ayrı üniversiteyle yapalım diye tasarlıyoruz, henüz adım atmadık. Nisan ayı sonunda mayıs ayı içinde iki aylık kullanmadan sonra bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerin velilerine giderek bunun etkileri üzerine bir bilimsel çalışma yaptıracağız. Oradan edineceğimiz bilgilerle de bundan sonraki adımı tasarlayacağız" dedi.

Projenin uygulamaya başlanmasıyla öğrencilerin tablet kullanmalarından dolayı yazı yazma kabiliyetlerinin azalacağı yönünde de bazı söylemlerin oluştuğunu anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

"Biz tablet bilgisayarları ilk 5 yıla dağıtmıyoruz. Akıllı tahtaları bütün sınıflara döşüyoruz, ama tablet bilgisayarları bütün sınıflara dağıtmıyoruz, 5. sınıftan sonra dağıtmayı planlıyoruz. İlk 4 yıl çocukların kendi yazı yazma kabiliyetlerini, el becerilerini geliştirmeleriyle ilgili kendi derslerinde bir değişiklik yapmıyoruz. Bu açıdan bakıldığında da bu tereddütlere gerek kalmayacak. Akıllı tahta 17 milyon öğrenciye tablet ise 11-12 milyon öğrenciye verilecek. Henüz birinci sınıftaki öğrencilere tablet dağıtıldığında hakikaten yazma kabiliyeti konusunda bir yetersizlik oluşabilir. Öğrenciler 5. sınıfa geldiklerinde tabletini alacak."

Dinçer, projeyle Ankara merkezdeki bir okulla Hakkari'nin dağ köyündeki bir okulda benzer imkanların sunulacağını belirterek, "Çocuklarımız bu projeyle bulundukları sınıftan dünyanın bilgisine ulaşabilecek" dedi.

Fiyatlar düşecek

Dinçer, projenin özel okullarda uygulanmasına ilişkin soruya da "Benim şahsi kanaatim, belki özel okullar bizim kendilerine dağıtmamızı beklemeksizin kendileri geçecekler bu işe. Çok büyük maliyetli bir projeden bahsetmiyoruz" yanıtını verdi. Projeksiyonlu tahtaların maliyetlerinin 8 bin dolar civarında olduğunu ifade eden Dinçer, proje kapsamında hazırlanan etkileşimli tahta maliyetinin ise 4 bin lira olduğuna dikkati çekti.

Dağıtılan tabletlerin KDV hariç yazılımlarıyla yaklaşık 600 ve 800 liraya mal olduğunu belirten Dinçer, bu fiyatların daha da azalacağına inandığını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir