Soros'un Açık Toplum Vakfı tasfiyesini istedi

Açık Toplum Vakfı, faaliyetlerine son verilmesi ve hukuki varlığının tasfiyesi için mahkemeye başvurulacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'li işadamı George Soros'un kurduğu Açık Toplum Vakfı, son dönemde Vakıf hakkında yoğunlaşan iddialar nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerini sonlandırmaya karar verdiğini açıkladı.

Vakfın yönetim kurulunda yer alan ve insan hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen Osman Kavala, "anayasal düzeni ve hükümeti ortadan kaldırmaya çalışmak" suçlamalarıyla Kasım 2017'de tutuklanmış; akademisyenlerin de aralarında olduğu 13 kişi Kavala ile birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle geçen hafta gözaltına alınmış ve 12'si serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son gözaltılarla ilgili geçen hafta yaptığı açıklamada "Gezi olaylarının finansörü olan bir kişi içerde. Arkasında kim var? Soros. Bu adam ülkeleri bölen, parası bol, bu paraları bunun için harcayan bir adam" demişti.

Açık Toplum Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Yönetim Kurulu'nun mütevelli heyetine, Vakfın tüm faaliyetlerini sonlandırmayı teklif ettiği, heyetin de son günlerde medyada yer alan iddiaların yoğunlaşması üzerine bunu onayladığı belirtilerek şöyle denildi:

"Vakfın faaliyetlerine son verilmesi ve hukuki varlığının tasfiye edilmesi için başvuru ilgili mahkemeye en kısa zamanda yapılmış olacaktır."

Hükümete yakın Sabah gazetesinde bugün yer alan bir haberde, Kavala'nın Gezi olaylarının finansörü olduğu ve olaylardan kısa bir süre önce Soros tarafından Vakfa para transferlerinin tespit edildiği iddia edildi.

Vakıf açıklamasında kurulduğu günden bu yana faaliyetlerin İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlendiğini belirterek, "Ancak yeni açılan soruşturmalarla Açık Toplum Vakfı ile 2013 yılındaki Gezi olayları arasında bağlantı kurma çabaları olduğu görülmektedir. Bu çabalar yeni değildir ve tümü gerçek dışıdır" dedi.

Açıklamada haberlerde bahsedilen yurtdışı bağışların usulüne uygun şekilde, devletin yetkili kurumu olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bildirildiği belirtilerek, Genel Müdürlüğün bu bildirimleri onayladığı da kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir