Soruşturmanın mantığını anlamış değilim
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile 2 MİT görevlisi KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ soruşturmaya ilişkin "Bu soruşturmanın mantığını anlamış değilim" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Fidan İstanbul'a geldi ancak adliyeye gidip gitmeyeceği belli değil. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasını değerlendirirken, ''Bir hukukçu olarak bu soruşturmanın mantığını anlamış değilim'' dedi.
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in bugün ifade vermek üzere savcılığa çağrıldığını bildirdi.
Seçen, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın da bilgisi dahilinde söylüyorum. Medyada yer alan 3 isimle ilgili telefonla çağrı yapılmıştır'' dedi.
Seçen, bu kişilerin, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrıldığını belirtti.
Söz konusu soruşturma kapsamında eski BDP Milletvekili Fatma Kurtulan ve eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da aralarında bulunduğu 31 kişi 17 Ocak'ta tutuklanmıştı.
Suç yok, Yapılan bir vazife var
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MİT yöneticilerini ifadeye çağrılmasına ilişkin, "Benim gördüğüm, ortaya çıkan şeylere baktığınızda işlenen herhangi bir suç yok. Yapılan bir vazife var" dedi.
Bozdağ, TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılması ve bununla ilgili yorumlar" konusunda görüşünü sorması üzerine Bozdağ, gazetelerde yer alan haberler dışında bu konuyla ilgili net bilgilerin daha henüz açıklanmadığını belirterek, "Terörle mücadele eden görevlilerimize en büyük desteği MİT vermektedir. Çünkü, MİT'in vazifesi terör örgütlerinin içerisine sızmak, onlardan bilgi almak, eylem planlarını, para, silah ve terörist transferlerini, içeride ve dışarıda desteklerini ve çalışmalarını yakından takip etmek zaten bu teşkilatın birinci derecede görevidir" diye konuştu.
Ülkenin güvenliğiyle ilgili verilen görevleri yapmanın MİT'in yasa ile verilmiş vazifesi olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:
"Bu vazifesini yaparken terör örgütlerinin içine sızmış olması onun yine kendi görevidir. Dünyanın her yerinde istihbarat örgütleri çalışmalar yaparken bu minval üzerinde çalışırlar. Ama yargılama ve soruşturmalarda kimin bu minval üzerinde görev yapıp yapmadığını titizlikle ayırmak ve bu hukuku uygularken, kanunu uygularken de terörist ile terörist olmayanı ayırmak, bu yargı terazisini elinde tutan yargı görevini yapanlara ait bir vazifedir. Ama siz bunu yapmaz, elma ile armudu birbirine karıştırırsanız, o zaman bu noktada görevini yapan, canı pahasına ülkesi için hizmet eden insanları, 'terör örgütü ile işbirliği yapıyor' diye itham noktasına gidilebilir ki bu da fevkalade yanlıştır. Ben onun için soruşturmanın şu aşamada ortaya çıkan bilgileri çerçevesinde, bir hukukçu kişi olarak bu soruşturmanın işin doğrusu hukuki mantığını hala anlamış değilim."
Ortaya çıkacak veya açıklanacak bilgiler, belgeler çerçevesinde daha sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğini belirten Bozdağ, "Benim gördüğüm, ortaya çıkan şeylere baktığınızda işlenen herhangi bir suç yok. Yapılan bir vazife var. Bu vazifenin suç olduğuna dair yorumlar görüyorum. Halbuki suçlar yorumlarla oluşturulmaz, kanunlarla oluşturulur" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir