Sosyal duvarları yıkacaklar

Proje, devlet korumasındaki bireylerin özgüvenlerini kıran, ayrıştırıcı etiketlerin oluşmasına yol açan hatalı söylemleri düzeltmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği öncülüğünde, devlet korumasında yetişen çocuklara yönelik toplum ve medyadaki olumsuz algının değiştirilmesi için ''Sosyal Duvarları Yıkalım Projesi'' başlatıldı.

Kamuoyuna düzenlenen basın toplantısıyla tanıtılan proje, Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneğinin öncülüğünde, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı ile Koruyucu Aile Evlat Edinme Derneğince yürütülecek.

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Osman Çakır, insanların kafalarındaki önyargıları kırmanın güç olduğunu ifade etti.

Yaşanan zorlukları fırsata çevirebilmenin önemine değinen Çakır, projenin olumlu sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Proje Koordinatörü Rahmiye Bozkurt ise devlet korumasında yetişen çocuklar ve gençlerin çeşitli nedenlerle etiketlenebildiğini belirterek, yaratılan olumsuz algıların davranış becerilerini etkilediğini ifade etti.

Yaratılan olumsuz algıların projeyle azaltılacağını belirten Bozkurt, bu şekilde kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

Projenin Ankara ve İstanbul'da uygulanacağını, ancak ulusal medyadaki haberlerin değerlendirilmesiyle aslında Türkiye geneline ulaşılacağını anlatan Bozkurt, bilimsel ve etik bir çalışma yürüteceklerini vurguladı.

-Önyargılı tutumlar değiştirilecek

Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında desteklenecek proje 1 Nisan 2014'te sona erecek. Proje, toplum ve medyanın devlet korumasında yetişen çocuklara ve gençlere yönelik önyargılı tutumunu ve söylemlerini değiştirmeyi, kolektif bilinçte etkili bir dönüşümü hayata geçirmeyi hedefliyor.

Projeyle devlet korumasındaki bireylerin özgüvenlerini kıran, çocukların kendilerini toplumsal hiyerarşinin en altına koymalarına neden olan ve ayrıştırıcı etiketlerin oluşmasına yol açan hatalı söylemlerin düzeltilmesi sağlanacak. Böylece çocuk ve gençlerin hayata, ayrımcılığa uğramadan eşit bir şekilde katılmalarının önü açılacak.

Olumsuz söylemler farklı branşlardan uzmanlarca analiz edilecek, olumsuz söylemlerin içeriği hakkında kamuoyunda farkındalık yaratılacak.

Olumlu söylemler ise proje süresince pekiştirilerek birleştirici ve ortak bir dil oluşturulacak. Yurtlarda yetişmiş ve başarılı olan kişilerin öyküleri devlet korumasında kalan çocuklara rol model olması amacıyla paylaşılacak.

Projeye yönelik yapılan çalışmalar ve atılan adımlar, sosyal medya üzerinden de takip edilebilecek.