Sosyal yardımlar 2015'te de hız kesmedi

Türk Kızılayı geçen yıl 3 milyon 165 bin kap yemek dağıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülke genelindeki 14 aşevinde hemen her gün sıcak yemek hazırlayıp ihtiyaç sahiplerine dağıtan Türk Kızılayı, 2015 yılında toplam 3 milyon 165 bin kap yemek çıkardı. Öğrenci yurtlarında 498, huzurevlerinde ise 165 kişiye barınma hizmeti verildi. Kimsesizler misafirhanesinden ise 18 kişi faydalandı.

Kurulduğu yıllarda cephedeki askerin, sonrasında ise yoksul insanların karnını doyurmak için aşevleri kurmaya başlayan Türk Kızılayı, bugün Ağrı, Edirne, Ankara, Van, Karamürsel, Akşehir, Konya, İstanbul/Yakuplu, Bingöl, Silifke, Diyarbakır, Hatay/İskenderun, İstanbul/Kaynarca ve Artvin/Şavşat olmak üzere toplam 14 aşevi ile hizmet veriyor. Bağışçılar sayesinde kaynayan kazanlarda hazırlanan yemekler, 2015 yılında 3 milyon 165 kap yemek olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
 
17 bin 780 kişiye sürekli yemek yardım
 
Teknik ekipman ve hijyen bakımından modern tesis standartlarına sahip olan aşevleri, kapasitesi ölçüsünde ihtiyaç sahiplerine yemek hizmeti veriyor. 14 aşevinden her gün sabit olarak 17 bin 780 kişi faydalanıyor. Bulunduğu bölgenin şartlarına göre günde tek veya iki öğün hizmet veren aşevlerindeki tüm yemekler Kızılay aşçıları tarafından pişiriliyor.
 
Yemeklerde kullanılan, başta kuru gıda olmak üzere, tüm malzemeler bağışlarla temin ediliyor. Özellikle adak kurbanı olan vatandaşların tercihi olan Kızılay aşevlerinde, adakların kesilebileceği sıhhi şartlar da bulunuyor. Her yıl yüzlerce vatandaşın adak kurbanının kesildiği aşevlerinde yemekler kurban etleriyle pişirildikten sonra geniş bir kitleye dağıtılmış oluyor.
 
Aşevine gelemeyenin evine hizmet
 
İhtiyaç sahibi insanları yerel makamlarla birlikte tespit eden Türk Kızılayı, evinden çıkıp aşevine gelemeyecek olan vatandaşlara ise ayrı bir özen gösteriyor. Aşevlerinde pişirilen yemekler ihtiyaç sahiplerine kapı kapı gezilerek dağıtılıyor.
 
Kızılay'ın sıcak yuvaları
 
Sosyal hizmet çalışmaları kapsamında öğrenciler için yurt, yaşlılar için huzurevi, kimsesizler için misafirhane hizmeti de veren Türk Kızılayı, 2015 yılında birçok kişiyi çatısı altına aldı.
 
Birecik, Erzurum, Malkara, Balıkesir, Çorlu, Bandırma ve İskenderun Şube Başkanlıklarına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren öğrenci yurtlarından toplam 498 öğrenci yararlandı.
 
Şişli Zeynep-Nedim Oyvar Huzurevi, Edremit Huzurevi, Akçakoca Konukevi'nde toplam 165 yaşlı ikinci baharlarını Kızılay'ın güvenli ve kaliteli tesislerinde yaşadı. Sivas Şarkışla Kimsesizler Misafirhanesi'nde ise 18 kişiye hizmet verildi.
 
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Kızılay herkesindir ve herkesin yardımına koşar. Aşevlerimiz bize tarihi birer mirasımız. Türkiye'de kimse aç kalacağım endişesi duymamalı. En zor zamanında 'Kızılay beni doyurur, korur' düşüncesinde olmalı. Biz bu düşünceyle çalışıyoruz. Yaşlı konukevlerimiz ve öğrenci yurtlarımız ise ayrı öneme sahip çalışmalarımız. Büyüklerimiz huzurlu bir yaşlılık dönemini Kızılay Konukevlerinde her türlü imkânı hemen yanı başlarında bularak geçirebiliyorlar. Öğrencilerimiz için misafir gittikleri kentlerdeki üniversitelerde eğitimlerini sürdürürken Kızılay öğrenci evlerinde huzur ve güven içinde kalabiliyorlar. Önümüzdeki dönemde her iki hizmetimizi de geliştirme arzusu içindeyiz" diye konuştu.