Soyutwind rüzgar türbin yatırımlarını fonlayacak
Soyutwind, girişim sermayesi şirketinde işbirliği yapmayı planladığı ABD'li ortağı ile birlikte yatırmaları fonlayacak.
İSTANBUL - Soyut Holding iştiraklerinden Soyutwind, girişim sermayesi şirketinde işbirliği yapmayı planladığı ABD'li ortağı ile birlikte rüzgar türbini yatırmalarını fonlayacak.
Soyut Holding Proje Geliştirme Müdürü Ali Çolak, yaptığı açıklamada, rüzgar enerjisi alanında Soyutwind markası ile faaliyet gösterdiklerini, 5-6 yıllık Ar-Ge çalışmalarının ardından rüzgar türbini üreterek kurulumlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
İki yıldan bu yana da ihracata başladıklarını anlatan Çolak, özellikle Doğu Afrika'da kurdukları rüzgar türbinlerinin çalıştığını, ihracatın toplam üretim içindeki payının da yüzde 15'ler dolayında olduğunu söyledi.
Pakistan ve Belarus'ta da imzaladıkları, ancak henüz gerçekleşmemiş projeleri bulunduğunu belirten Çolak, "O projeler gerekleştiğinde yaklaşık 50 milyon dolara yakın değerde projenin makinelerini tedarik edeceğiz" dedi.
Rüzgar enerjisinin Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de yasal düzenlemelerle teşvik edildiğini hatırlatan Çolak, bu nedenle beklemede oldukları bölgeler bulunduğunu ifade etti.
Yurt dışındaki yasal sürecin Türkiye'ye kıyasla daha hızlı ilerlediğini anlatan Çolak, Türkiye'de bütün sektörün yenilenebilir enerji yasasının çıkmasını beklediğini vurguladı.
Uzun süredir bekleyen birçok yabancı yatırımcının yatırımını askıya aldığını ya da almayı planladığını dile getiren Çolak, şunları kaydetti:
"Hiçbir gelişme olmaması yatırımcıların ilerisi için yaptıkları öngörüyü de sekteye uğratıyor. Yasanın haziran ayında çıkacağı söylenmişti. Ancak bir gelişme olmadı. Bu, yatırımcı için moral bozucu bir şey. Biz makine tedarikçisi olduğumuz için bizim pazarımız oldukça daralıyor. Elimizde 30-35 milyon avroluk anlaşmalar var. Bu ciddi bir rakam. Böyle bir şeyden ekonomi şu anda gelir elde edemiyor. Bunlar realize olsa, her yerde rüzgar türbinleri kurulduğunu gören diğer yatırımcılar da daha motive olacaklar, Türkiye'nin de enerjide dışa bağımlılığı azalacak."
Yerli firma olmanın avantajıyla Türkiye'nin her bölgesini dolaştıklarını, özellikle fabrikalardan ve sulama kooperatiflerinden talep aldıklarını anlatan Çolak, rüzgarın olduğu her yerde rüzgar türbini yatırımlarının ilgi gördüğünü söyledi.
Soyutwind'in yabancı şirketlere göre daha küçük sınıfta üretim yaptığını belirten Çolak, özellikle 500 kilovat ve altı, lisans gerektirmeyen türbinler üzerine yoğunlaştıklarını kaydetti.
Çolak, bunun kendileri için bir avantaj olduğunu ve rekabetçilik düzeylerini artırdığını anlatarak, en çok kurulumu bu şekilde yaptıklarını söyledi. Buna ilişkin yasanın çıktığını hatırlatan Çolak, ancak yönetmeliğin beklendiğinin altını çizdi.
"3 aya sığdıracağımız 12 milyon dolarlık ciromuz var"
Rüzgar enerjisi yatırımlarının özellikle işletmeler açısından tasarruf sağlamak amaçlı gerçekleştirildiğini, bunun yanı sıra ticari amaçlı kurulumların da söz konusu olduğunu belirten Çolak, bu iki pazarın özellikle ikincisinde finansal paketlere ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Büyük güçteki rüzgar yatırımlarının önemli yatırım tutarlarına denk geldiğini ifade eden Çolak, rüzgar türbinlerinin yanında finansman paketi sunmanın da önemli olduğunu söyledi.
Çolak, bu konuda alanında dünyanın önde gelen ABD'li bir finansman kuruluşuyla ön anlaşma imzaladıklarını, rüzgar yatırımlarını fonlamayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Anlaşmamızın ön koşullarından bir tanesi ilgili yasanın çıkmış olmasıydı. Ancak yasa çıkmadığı için ön anlaşmayı yıl sonuna kadar uzattık. Girişim sermayesi şirketimizde işbirliği yapmayı planladığımız ABD'li şirketle rüzgar enerjisi yatırımlarını fonlayacağız. Kanun çıktığında yatırımcılara 'Türk malı türbini' uygun kredilerle alın' diyeceğiz. Yenilenebilir enerji yasasının eylülde çıkmasını bekliyoruz. Öyle olursa yılın son 3 ayına sığdıracağımız 12 milyon dolarlık ciromuz var. Yani ABD'li şirket ile fonlayacağımız o kadar proje var."
Çolak, ABD'lilerle yaptıkları anlaşmanın projeksiyonunda halka açılmak da olduğunu belirterek, 3-4 yıl içinde ABD'li şirketin payının halka arz edilmesini planladıklarını bildirdi.