Soyuz uzay aracı UUİ'ye kenetlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ALMATI - ABD'li, Kanadalı ve Rus astronotları taşıyan Soyuz uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) başarıyla kenetlendi.

Amerikalı Tom Marshburn, Rus Roman Romanenko ile Kanadalı Chris Hadfield'i taşıyan kapsül iki günlük uzay seyahatinin ardından Kazakistan'ın 410 kilometre üstünde UUİ'ye bağlı Rus Rassvet modülüyle kenetlendi.

Kenetlenmenin ardından uzay kapsülü ile UUİ arasındaki basıncın eşitlenmesi için 3 saat kadar bekleyen astronotlar, UUİ'deki ABD'li Kevin Ford, Rus Oleg Novitskiy ve Yevgeny Tarelkin tarafından karşılandı.

UUİ'ye geçmelerinin ardından uzaydaki ağırlıksız ortamda birbirleriyle kucaklaşan 6 astronot, hatıra fotoğrafları için poz verdi.

UUİ'deki 3 astronotun mart ayında ayrılmalarının ardından UUİ'nin komutanlığı görevini devralacak olan Hadfield'in UUİ'ye girişten birkaç dakika sonra kendilerini karşılayan astronotlara, "Sizi ve burada yaptıklarınızı çok seviyorum" dediği duyuldu.

Hadfield, 14 yıllık tarihinde UUİ'ye komutanlık görevini üstlenen ilk Kanadalı olacak.

Astronotlar birbirleriyle selamlaşmalarının ardından, Moskova'nın hemen dışındaki Korolyov uzay istasyonundan sağlanan bağlantı aracılığıyla, uzaya fırlatılışlarından sonra ilk kez aileleriyle görüştü.

Marshburn, Romanenko ve Hadfield, UUİ'de gerçekleştirecekleri 4 aylık çalışmaları sırasında, doğal fealeketleri önceden belirlemeyi amaçlayan bir testin de aralarında bulunduğu 50 kadar bilimsel deney yapacak.

Astronotlar, 5 ay kadar uzayda kaldıktan sonra Dünya'ya dönecek.