SPK ihraç taleplerini kayda aldı

Kurul, Finansbank'ın 1 milyar liralık, TEB’in de 900 milyon liralık ihraç başvurularını kayda aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Finansbank A.Ş'nin halka arz yoluyla 1 milyar liralık banka bonosu ihraç talebi ile Türk Ekonomi Bankasının 900 milyon liralık tahvil, banka bonosu ihraç başvurusunu kayda aldı.

SPK'nın haftalık bültenine göre, Kurul tarafından bu hafta 8 şirketin hisse senedi ihraç talebi kayda alındı.

Buna göre, Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin 23 milyon 564 bin lira temettüden karşılanmak üzere bedelsiz, Vakıf Finansal Kiralama A.Ş'nin 9 milyon liralık iç kaynaklardan, 16 milyon liralık da temettüden karşılanmak üzere bedelsiz, Trakya Yem ve Yağ Sanayi Ticaret A.Ş'nin 11 milyon 269 bin 489 liralık bedelli, Yeni Gimat İşyerleri İşletmesi A.Ş'nin de 38 milyon 400 bin liralık iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz hisse senedi ihraç talebinin kayda alınmasına karar verildi.

Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 12 milyon 500 bin lira iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin 60 milyon lira iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin de 12 milyon 454 bin 860 lira iç kaynaklardan, 1 milyon 105 bin 140 lira da temettüden karşılanmak üzere bedelsiz hisse senedi ihraç talebi kayda alındı.

Öte yandan Kurul, Türk Havayolları Anonim Ortaklığının 200 milyon lira bedelli iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz hisse senedi ihraç talebini de olumlu karşıladı.

Şekerbank T.A.Ş'nin 800 milyon lira tutarında Varlık Teminatlı Menkul Kıymetler (VTMK) ihraç talebi Kurul tarafından kayda alındı.

Söz konusu VTMK'lar, yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere farklı seri ve vadelerde, ihraç tarihlerindeki piyasa koşullarında göre belirlenecek sabit faizli olarak satılacak.

Finansbank A.Ş'nin halka arz yoluyla 1 milyar liralık banka bonosu, Türk Ekonomi Bankasının da 900 milyon liralık tahvil/banka bonosu ihraç talebi kayda alındı.

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, 100 milyon lira iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz, Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş de 2 milyon 730 bin lira bedelli, 17 milyon 270 bin liralık iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz hisse senedi ihraç talebi için SPK'ya başvurdu.

Şekerbank T.A.Ş de 800 milyon lira Varlık Teminatlı Menkul Kıymetler ihraç başvurusunda bulundu.

Buna göre, 22 Kasım 2010-26 Kasım 2010 tarihli SPK Haftalık bültende ihraç başvurusu ilan edilen ancak tutarı belirlenmemiş olan Varlık Teminatlı Menkul Kıymetlerin tutarı Banka tarafından 800 milyon lira olarak belirlendi.

Destek Finansal Faktoring Hizmetleri A.Ş ise 100 milyon lira bedelli tahvil ihracı için Kurula başvuruda bulundu.

Özel durumlar

Metro Turizm Seyahat Organizasyon ve Ticaret A.Ş'nin, halka açılmak üzere esas sözleşmesinin bazı maddelerinin tadili ve bazılarının esas sözleşmeden çıkarılması ve 300 milyon lira tavan ile kayıtlı sermaye sistemine geçilmesine Kurulca uygun görüş verilmesi talebi olumlu karşılandı.

Universal Sağlık Yatırımları Holding A.Ş'nin, yaptığı pay alımları ile Ege Sağlık Tesisleri ve Eğitim Müesseseleri A.Ş'nin yüzde  82,92 oranında hissedarı haline gelmesi nedeniyle Kurulun "Çağrı Yoluyla Ortaklık Paylarının Toplanmasına İlişkin Esaslar Tebliği" çerçevesinde ortaya çıkan diğer ortaklara ait payları satın almak üzere çağrıda bulunma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere yaptığı başvuru olumlu karşılandı.

Buna göre çağrı fiyatı, devir bedeli olan 1 kuruş nominal değerli 1 adet şirket hisse senedi için 0,01737 ABD Dolarının (1,737 sent) devir tarihinde TCMB tarafından açıklanan döviz alış kuru ile çağrının başlayacağı günden önceki iş günü TCMB tarafından açıklanan döviz alış kurundan yüksek olanı kullanılarak hesaplanan tutarın Türk Lirası karşılığı olarak belirlendi.

Aksigorta A.Ş'nin  esas sözleşmesindeki bazı maddelerin tadili ve esas sözleşmeye "Hacı Ömer Sabancı Vakfına Yapılacak Katkı" başlıklı maddenin ilavesine ilişkin talebi, Kurul tarafından uygun görüldü.

Trakya Yem ve Yağ Sanayi Ticaret A.Ş'nin sermaye artırımı nedeniyle ihraç ve halka arz edilecek 11 milyon 269 bin 489 lira nominal değerli 6'ncı tertip hisse senetlerinin Kurulumuz kaydına alınması talebi, 3 aylık finansal tabloların izahnameye eklenmesi ve bu kapsamda düzeltilen izahnamenin Kurula gönderilmesi suretiyle olumlu karşılandı.

Şirketin, finansal tablo hazırlama konusunda Kurul mevzuatına uyum konusunda gerekli dikkat ve özeni göstermesi konusunda uyarılmasına ve Seri:11, No:29 Tebliği çerçevesinde yeniden hazırlanan finansal tabloların yapılacak ilk genel kurulda görüşülmesi gerektiği hususunda bilgilendirilmesine karar verildi.

Yeni Gimat İşyerleri İşletmesi A.Ş'nin ihraç edilecek 38 milyon 400 bin lira nominal değerli payların Kurul kaydına alınması ve sermaye artırımının tamamlandığına ilişkin belge verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına ve şirketin "İhraç Ettiği Sermaye Piyasası Araçları Bir Borsada İşlem Görmeyen Anonim Ortaklıkların Özel Durumlarının Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği" hükümlerine uyum konusunda uyarılmasına karar verildi.

EFG İstanbul Equities Menkul Değerler A.Ş'nin (Aracı Kurum) European Financial Group EFG (Luxembourg) S.A. ve EFG European Financial Group Ltd.'nin (Malta) yüzde 30,04 oranında, Private Financial Holdings Ltd.'nin  (Bermuda) ise yüzde 30,86 oranında dolaylı pay sahibi olacağı ortaklık yapısında meydana gelecek değişikliğe izin verilmesi talebiyle Kurula yaptığı başvuru olumlu karşılandı.

Ulukartal Kapital Vadeli İşlemler Aracılık A.Ş.'nin sermaye artırımı başvurusunu kabul eden Kurul, Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin Manisa'da şube açma, Tera Menkul Değerler A.Ş.'nin Gaziantep adresinde irtibat bürosu açma başvurusu da  olumlu karşılandı.

Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş'nin kurucusu olduğu "Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. Emanet-Likit Emeklilik Yatırım Fonu"nun "Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. Gruplara Yönelik Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu"na dönüştürülmesi talebi de uygun bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir