SPK işlem yasağını kaldırdı

Kurul haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarının 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle kaldırılmasına karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), işlem yasağı uygulama kurallarını değiştirdi ve bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarının 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle kaldırılmasına karar verildi. 
SPK'dan yapılan açıklamaya göre, Kurulun bugün yapılan toplantısında alınan kararla 153 gerçek ve tüzel kişinin işlem yasakları 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle kaldırıldı. 
 Açıklamada, bu kararın alınmasında Kurul tarafından piyasaların gerçek zamanlı takibi yapılarak piyasa bozucu işlem ve faaliyetlerin oluşum aşamasında engellenmesi ve İMKB Hisse Senedi Piyasasının işleyiş esaslarına getirilen ve getirilecek yeni düzenlemeler ile işlem kuralları açısından piyasanın manipülatif işlemleri en aza indirecek şekilde yapılanacağının göz önünde bulundurulduğu vurgulandı. 
Yeni kurallar
Açıklamada, yeni kurallar çerçevesinde; ilk defa işlem yasağına konu fiili işleyenlere 6 ay süreyle işlem yasağı tedbiri uygulanabileceği bildirilerek, eski uygulamada, bu sürenin  2 yıl olarak benimsendiği hatırlatıldı. 
İkinci defa işlem yasağına konu fiilin işlenmesi durumunda, işlem yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanabileceği kaydedilen açıklamada, "6 ay ve 2 yıllık işlem yasağı tedbirleri “geçici işlem yasağı" olarak tanımlanmaktadır. Üçüncü defa işlem yasağına konu olan fiilin işlenmesi durumunda ise “sürekli işlem yasağı" olarak tanımlanan 5 yıllık tedbir uygulanabilecektir" denildi. 
"Türk sermaye piyasalarında yeni bir dönem başlıyor"
Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından piyasa gözetimi üzerine yapılmış ve yapılması planlanan çalışmaların devreye girmesi ile birlikte, gözetim ve denetim yönünden 1 Ekim 2010 itibarıyla Türk sermaye piyasalarında yeni bir dönemin başlayacağı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi: 
"Yeni dönemde işlem yasağı uygulamalarında 30 Temmuz 2010 öncesindeki işlem yasağı verileri geçerli olmayacaktır. Ayrıca, 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, işlem yasakları kaldırılan kişilerin işlem yasağına konu olan paylarının yasaklı pay statüleri de kaldırılmaktadır.
Ancak, işlem yasağı kaldırılan kişiler aleyhine Kurulumuzca açılmış davalar, bir tedbir olan işlem yasağı uygulamasından bağımsızdır ve Kurulumuzun bu davalarla ilgili uygulamalarında bir değişiklik olmamıştır."
Bu konularda ilginizi çekebilir