SPK tebliğinde değişikliğe gidildi

Fon katılma belgelerinde, fonun, kurucu portföyüne dahil edilebilecek oran yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkartıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Sermaye Piyasası Kurulu'nun tebliği uyarınca, fon katılma belgelerinde, fonun, kurucu portföyüne dahil edilebilecek oran yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkartıldı.

Tebliği uyarınca, 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar tebliğinin 39. ve 42. maddelerindeki bazı fıkra ve bentlerinde değişikliğe gidildi.

Değişiklik uyarınca, borsada işlem görmeyen katılma belgelerinin, aracılık amacıyla borsa dışında alımı satımındaki fon iç tüzüğünde hüküm bulunması ve aracı kuruluşların belirtilmesi şartları kaldırılarak, Borsa'da işlem görmeyen anonim şirketlerin hisse senetlerine ve borsada işlem görmeyen borçlanma araçlarına yatırım yapan fonların kurucuları, fon katılma belgelerinin geri dönüşlerinde gerekli likiditenin sağlanmasından sorumlu olacaklar.

Bu kapsamda geri dönen katılma belgeleri kurucu tarafından kendi portföyüne alınabilecek ve Kurucu ayrıca söz konusu fonların portföylerinin büyütülmesi ve çeşitlendirilmesi amacıyla da fon katılma belgelerini kendi portföyüne alabilecek.

Kurucu veya yönetici tarafından gerekli görülmesi halinde fon katılma belgeleri fonun toplam pay sayısının yüzde 20'sini aşmayacak şekilde kendi portföylerine dahil edilebilecek.

Kurucu ve yönetici tarafından kendi portföylerine alınabilecek katılma belgelerine ilişkin sınırlamalar borsada işlem görmeyen anonim şirketlerin hisse senetlerine ve borsada işlem görmeyen borçlanma araçlarına yatırım yapan fonlar ile serbest yatırım fonları için uygulanmayacak.

Aynı Tebliğin 42.maddesindeki değişiklikler uyarınca ise Fon portföyüne borsada işlem gören varlıkların alınması konusundaki borsaya kote olma şartı aranmazken, yeni düzenleme ile borsada işlem görmeyen anonim şirketlerin hisse senetleri ve borsada işlem görmeyen borçlanma araçlarına fon portföy değerinin en fazla yüzde 10'u oranında yatırım yapabilme imkanı getirildi.

Garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonları tarafından portföye alınan ters repo ve sermaye piyasası araçları için borsada işlem görme şartı aranmayacak.

Kurucunun ve yöneticinin borsa dışında halka arzına aracılık ettiği hisse senetlerine, borsaya kote edilmesi şartıyla, ihraç miktarının azami yüzde 10'u ve fon portföyünün azami yüzde 5'i oranında yatırım yapılabilecek.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ihalelerden ve Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan halka arzlardan ihale veya ihraç fiyatlarıyla fon portföyüne menkul kıymet alınabilecek.

Kurucunun, yöneticinin ve bunların doğrudan ve dolaylı iştiraklerinin ortağı oldukları menkul kıymet yatırım ortaklıklarının hisse senetleri hariç olmak ve iç tüzüklerinde belirtilmek koşuluyla, farklı türlerdeki yatırım fonlarının katılma belgeleri, borsa yatırım fonu katılma belgeleri ve yatırım ortaklıklarının hisse senetleri fon portföyünün yüzde 10'una kadar portföye alınabilecek.

Portföye alınan yatırım fonu katılma belgelerinin veya borsa yatırım fonu katılma belgelerinin toplam tutarı, bu belgeleri çıkaran fonun toplam pay sayısının yüzde 20'sini aşamayacak.

Bir kurucuya ait olan ve aynı yöneticinin yönetimindeki yatırım fonları toplu olarak, hiçbir yatırım fonu veya borsa yatırım fonunun toplam pay sayısının yüzde 30'undan fazlasına sahip olamama şartı getirildi.

Yatırım fonundaki menkul kıymetler ödünç verebilecek

Daha önce, yatırım fonundaki menkul kıymetler hiçbir şekilde ödünç verilemezken, yeni düzenleme ile ödünç verme imkanı getirildi.

Yatırım fonları, portföylerindeki menkul kıymetlerin piyasa değerlerinin en fazla yüzde 50'si tutarındaki menkul kıymetlerini ödünç verebilecek veya aynı tutarı aşmamak üzere ödünç alabilecekler.

Ödünç verme ve alma işlemi en fazla 90 iş günü süreyle yapılabilecek. Fon portföyünden ödünç verme işlemi, ödünç verilen menkul kıymetlerin en az yüzde 100'ü karşılığında nakit veya devlet iç borçlanma senetlerinden oluşabilecek teminatın fon adına saklayıcıda bloke edilmesi şartıyla yapılabilecek.

Teminat tutarının ödünç verilen menkul kıymetlerin piyasa değerinin yüzde 80'inin altına düşmesi halinde fon yönetimi teminatın tamamlanmasını ister. Yatırım fonunun taraf olduğu ödünç verme ve alma sözleşmelerine, fon lehine tek taraflı olarak sözleşmenin fesih edilebileceğine ilişkin bir hükmün konulması mecburi olacak.

Yatırım fonları İstanbul Altın Borsası Kıymetli Madenler Ödünç Piyasasında portföylerindeki kıymetli madenlerin piyasa değerlerinin en fazla yüzde 25'i tutarındaki kıymetli madenleri ödünç verebilirken, yine aynı tutarı aşmamak üzere ödünç alabilecekler.

Ayrıca, piyasada gerçekleşen ödünç işlemleri karşılığında ödünç alacaklarını temsil etmek üzere çıkarılan sertifikaları aynı oranda portföye alabilecek ve portföylerinde bulunan sertifikaları piyasada satarak portföyden çıkarabilecekler. Kıymetli maden ödünç işlemleri ile kıymetli maden ödünç sertifikası alım-satım işlemleri söz konusu piyasadaki işlem esasları ile teminat sistemi çerçevesinde yapılacak.

Değişiklik çerçevesinde, katılma belgelerinin alım ve satımına ilişkin (d) bendi de yürürlükten kaldırıldı.