STK'lar Avrupa Birliği konusunda birleşti

100'den fazla sivil toplum kuruluşu AB Katılım Süreci için sivil toplum platformu oluşturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) öncülüğünde bir araya gelen 100'ü aşkın sivil toplum kuruluşu ve üniversite temsilcileri, "Türkiye'nin AB Katılım Süreci İçin Sivil Toplum Platformu"nu oluşturdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ortak açıklamada, "Platformda Türkiye'de sivil toplumun farklı kesimlerinin, iş dünyasının, emeğin, küçük işletmelerin, zanaatkarın, esnafın, çiftçinin ve bilim çevrelerinin temsilcileri olarak Türkiye'nin AB katılım sürecine ilişkin geniş bir mutabakatının temsil edildiğine değinirken, gidişatın önüne geçilememesinin yaratacağı sonuçlardan endişe duymaktayız. Bu endişemizi hükümetimiz, siyasi partilerimiz, kamuoyumuz ve AB kurumları, üye ülke hükümetleri ve AB kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya geldik" dedi.

Açıklamada, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin bir tıkanma noktasına geldiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Mevcut ortam, AB sürecinin her iki tarafta da öncelikli gündem maddesi olmaktan çıkmaya başladığı ve durma noktasına geldiği izlenimini vermektedir. AB üyeliği, Türkiye'nin vazgeçilmez hedefi olmaya devam etmektedir. Bizler için Türkiye'nin AB üyeliği hedefi sürdürülebilir kalkınma, yüksek demokratik standartlar, hukuk güvenliği, bireysel özgürlükler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve refah toplumu anlamına gelmektedir. Ne AB'deki, ne Türkiye'deki dönemsel siyasal ve ekonomik gelişmeler bu temel doğrultuyu değiştiremez."

Sivil toplumun Avrupa Birliği sürecinin ayrılmaz bir paraçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, var olan AB İletişim Stratejisinin etkinliğinin değerlendirilmesi, AB'ye verilen mesajların ne kadar ikna edici olduğunun irdelenmesi, yeni ve daha etkin bir iletişim strateji geliştirilerek güçlü bir şekilde uygulamaya konulması gerektiğine dikkat çekildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir