Şükür dopingin araştırılmasını istedi
AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, ulusal alanda ciddi sorun haline gelen doping olaylarının, Meclis Araştırma Komisyonu ile araştırılmasını istedi.
ANKARA - AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'nin, son yıllarda hemen her alanda sergilediği başarı öyküsü, sağladığı değişim ve dönüşümün hiç kuşkusuz spora da yansıdığı belirtildi.
Son 11 yıllık dönemde, Türk sporuna, sporculara, gençlere büyük yatırımlar yapıldığı, yüzlerce modern tesis inşa edildiği, birçok uluslararası organizasyonun başarıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.
Sporun kanseri olarak adlandırılan dopingin, hem spora hem de sporculara büyük zararlar verdiği kaydedilen gerekçede, şöyle denildi:
"Türk Sporunun son dönemde kanayan yarası haline gelen 'Yasaklı madde kullanımı', yani doping konusunda somut ve sistematik adımlar atılması gerekmektedir. Doping ile alakalı aktif olarak görev yapan ulusal ve uluslararası birçok kuruluş bulunmaktadır. Türkiye, bugün artık sağlık ve spor alanında, eskisiyle mukayese edilemeyecek ölçüde gelişmiş imkanlara ve altyapıya sahiptir. Dünyada doping konusunda çatı kuruluş olan WADA, yani Dünya Anti Doping Ajansı, etkin ve güncel biçimde sporun daha temiz ve daha adil olması adına bilimsel olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ülkemizde ise Milli Olimpiyat Komitesi altında faaliyet gösteren Dopingle Mücadele Komisyonu (DMK), dopingle mücadeleyi kurumsallaştırmak üzere gerçekleştirilecek işbirliğinin ana ilkelerini belirlemek ve dopingle mücadeleyi yürütmek amacıyla 24 Mayıs 2011 tarihinde Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile imzalanan protokol sonrası 2011 yılının Haziran ayında kurulmuştur.
Tüm çaba ve kuruluşlara rağmen maalesef doping konusu spor kamuoyumuzun gündeminden düşmemiştir. Ülkemizde ve dünya çapında birçok sporcu doping kullanımıyla gündeme gelmiş ve bu da birçok cezayı beraberinde getirmiştir. Bu husustaki cezalar sadece kişileri değil, bağlı bulundukları ülkelerin de imajını zedelemiştir. Olimpiyat Ruhu ve Fair Play olgusunun sporun her alanına nüfuz edebilmesi için, dopinge karşı mücadele sadece yapılacak testler veya cezalar ile değil, önleyici tedbirler ve bilinçlendirme çalışmaları yapılarak olacaktır. Ülkemizin uluslararası alanda sahip olduğu prestij ve genç nüfuzumuzun sağlığını ve geleceğini etkileyen sporda doping meselesinin tüm yönleri ile incelenmesi, araştırılması ve bu hususta kamuoyunu bilinçlendirme adına gerekli önlemlerin alınması amacıyla meclis araştırması açılması gerekli görülmektedir."