Süleymaniye ibadete açıldı

Başbakan Erdoğan, bayram namazını Süleymaniye'de kıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, sabah ve bayram namazını, üç yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlanarak bugün ibadete açılan Süleymaniye Camisi'nde kıldı.

Başbakan Erdoğan, bayram namazı için Üsküdar'daki konutundan Süleymaniye Camisi'ne geldi.

Sabah ve bayram namazını burada kılan Erdoğan'a, Devlet Bakan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir eşlik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bayram vaazını verdi ve namazı da kıldırdı.

Bu arada, bayram namazı nedeniyle Süleymaniye Camisi'nde yoğunluk yaşandı. Yoğunluktan dolayı camiye giremeyen çok sayıda kişi, namazını caminin avlusunda ve dışında kıldı.

Öte yandan, Süleymaniye Camisi'nin içinde ve dışında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Caminin şerefelerine ve karşısındaki yapıların üzerine keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Restorasyon 3 yılda tamamlandı

Şair Yahya Kemal Beyatlı'nın "Süleymaniye'de Bayram Sabahı" şiirinde muhteşem bir eser olarak nitelendirdiği, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında, Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla üç yıl aradan sonra bugün ibadete açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce 21 milyon lira harcanan restorasyon çalışmalarında, mimar, kalemkar, hattat, sanat tarihçi, restoratör, konservatör ve işçilerden oluşan 200 kişi görev yaptı.

Türk-İslam kültürünün zirve eserlerinden, adeta İstanbul'a atılan "Müslüman imzası" niteliğindeki cami restorasyonunda, çimentodan arındırma tekniği uygulandı. 8 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu ortaya çıkan caminin kubbesinde, akustik için yerleştirilen 256 adet küp bulundu, pandantiflerde orijinal kalem işleri tespit edildi. 150 yıl önce ana kubbeye yazılan ayette, eksik olduğu belirlenen bir harf, kurul kararıyla hattatlar tarafından yazıldı.

Bahçeli bayram namazını Gazi Merkez Camisi'nde kıldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bayram namazını Gazi Merkez Camisi'nde kıldı. Cami çıkışında vatandaşlarla bayramlaşan Bahçeli, daha sonra eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in mezarını ziyaret etti.

Burada partili gençlerle bayramlaşan Bahçeli, duanın ardından Türkeş'in mezarına kırmızı ve beyaz karanfiller koydu ve çiçekleri suladı.

Kılıçdaroğlu bayramda Paris'te

Sosyalist Enternasyonal Konseyi toplantılarına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, kaldıkları otelde Türk gazeteciler ve vatandaşlarla bayramlaştı.

Kılıçdaroğlu, "Bütün vatandaşlarımın bayramını kutluyorum, herkesin dostları, yakınları ve akrabalarıyla huzurlu bir bayram geçirmesini diliyorum" dedi.

CHP lideri ayrıca İstanbul'da kanser tedavisi gören 24 yaşındaki Gül Baydar'ı ve Zonguldak'ta 10 Kasım törenlerinde saat 09.05'te işini bırakarak ayağa kalkan boyacı 10 yaşındaki Aykut Keskin'i telefonla arayarak, bayramlarını kutladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir