Sultanahmet ve Ayasofya trafiğe kapatıldı

Yayalaştırma çalışması bugün saat 08.00'den itibaren başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sultanahmet ve Ayasofya meydanlarının araç trafiğine kapatılmasına ilişkin çalışmaları izleyen ve incelemelerde bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının 20 Mayısta aldığı karar uyarınca yayalaştırma çalışmanın bugün saat 08.00'den itibaren başladığını kaydetti.

Sabah saatlerinden itibaren çalışmaları izlediğini belirten Demir, Sultanahmet ve çevresinin araç trafiğine kapatılacağına ilişkin bir hafta önceden bilgilendirme yapılmasına rağmen, ilk gün olması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntıların giderilmesi için gerekli çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bu sıkıntılar öngörüldüğü için, kalıcı bariyerlerin konulmadığını ve işaretlemelerin yapılmadığını, gerekli tespitlerden sonra zaman ayarlı bariyerlerin konulacağını ve işaretlemelerin yapılacağını ifade eden Demir, "Burayı layık olduğu şekilde dünyanın hizmetine sunmaya gayret ediyoruz" dedi.

Daha önce Sultanahmet Meydanı ve çevresinde araçların park halinde bırakıldığını, buradaki araç trafiğinin, tarihi eserlerin ve dokunun algılanmasını, kavranmasını zorlaştırdığını, hatta yayaların karşıdan karşıya geçmekte bile güçlük yaşadığını anlatan Demir, dünyanın hiçbir yerinde tarihi eserlerin dibine kadar arabayla gidilemediğini söyledi.

Mustafa Demir, "Fatih Belediyesi olarak bizim de deneyimlerimiz var. Biz Laleli'de yayalaşmayı gerçekleştirdik. Tahtakale'de de zemin düzeltmesi yapıldıktan sonra tekrar yayalaştırmayı gerçekleştirdik. Avantajları var şüphesiz, insanlar rahatlıkla Sultanahmet'e gelecekler. Bu atmosferi rahatlıkla hissedebilecekler. O gürültüden ve karmaşadan kurtulabilecekler. Tabii bu egzozdaki salınımları filan bir tarafa bırakıyorum" diye konuştu.

Sultanahmet Meydanı ve çevresine artık sadece resmi araçlar ile turist araçlarının girebildiğini belirten Demir, "Bunlar da belli bir süre için girebiliyorlar. Turist araçları giriyorlar, 15 dakika içerisinde burayı terk etmek zorundalar. Burada yolcu bekleyemeyecekler. Sadece yolcularını indirip devam edecekler. Bunun dışında ambulans, zabıta araçları, valiliğin araçları, polis araçları girecekler ama onlar da beklemeyecekler" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir