Suni solunum cihazıyla yaşama döndürüldü
Çanakkale Boğazı'nda hareketsiz şekilde bulunan, 80 kiloluk deniz kaplumbağası, özel bir klinikteki ekiplerin suni solunum cihazıyla yaptıkları müdahaleyle yaşama döndürüldü.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ÇANAKKALE - Çanakkale Boğazı'nda, hareketsiz bir şekilde bulunan yaklaşık 80 kilogram ağırlığındaki Caretta Caretta, özel bir klinikteki ekiplerin suni solunum cihazıyla gerçekleştirdikleri müdahaleyle yaşama döndürüldü.
Merkeze bağlı Kepez beldesi açıklarında fark edilen Caretta Caretta için Sahil Güvenlik ekiplerine haber verildi. Ekipler, kaplumbağayı bota alarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni bilgilendirdi.
ÇOMÜ yetkililerince teslim alınan deniz kaplumbağası, kentteki özel bir kliniğe götürülerek tedavi altına alındı.
Klinikte görev yapan Veteriner Hekim Özay Bedizci, "Bize gelen ilk bilgi, hayvanın çok kötü durumda olduğu yönündeydi. Hatta ölmüş olabileceği söyleniyordu" dedi.
Caretta Caretta'nın kliniğe getirildiğinde solunumunun durmuş olduğunu ve hiçbir refleksinin olmadığını belirlediklerini dile getiren Bedizci, "Acil olarak suni solunum cihazına bağlayıp, yaklaşık 3 saat boyunda ilk müdahaleyi gerçekleştirdik. Bir süre sonra kaplumbağanın refleksleri yerine gelmeye başladı ve artık kendi imkanıyla soluk alıp vermeye başladı" dedi.
Bedizci, kaplumbağanın tüm reflekslerinin yerine gelmesinin ardından diğer kontrollerini yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Hayvanın ağzında bir olta iğnesine rastladık. Müdahale edebileceğimiz bir noktada olduğu için iğneyi hemen çıkardık. Daha detaylı muayenelerini yapıyoruz. Kan örnekleri alındı, onlar değerlendirilecek. Filmlerini çekiyoruz. Çok büyük bir birey. O yüzden hareket ettirmek gerçekten zor oluyor. Hastalıklarla ilgili sorun yaşayıp, yaşamadığına baktıktan sonra rehabilitasyon aşamaları için ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni bilgilendireceğiz."
Caretta Caretta'nın, Türkiye'de çok rastlanılan bir kaplumbağa türü olduğunu, Çanakkale yöresine daha çok beslenmek amacıyla geldiğini anlatan Bedizci, "Yaklaşık 80 kilogram ağırlığında ve dişi olan hayvanın yaşlı bir birey olduğunu düşünüyoruz" dedi.