Suriye muhalefeti Astana'ya katılmıyor

Suriye muhalefeti, bugün başlayacak olan Astana 3. tur görüşmelerine katılmayacağını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kazakistan'ın başkenti Astana bugün Suriye görüşmelerinin 3. turu başlayacak. Toplantıya Türkiye, Rusya ve İran temsilcileri katılırken ABD büyükelçilik düzeyinde temsil ediliyor. Suriyeli muhaliflerin ise katılıp katılmayacağı son güne kadar muallaktaydı. 

Muhaliflerin sözcüsü Usame Ebu Zeyd, Rusya'nın, Türk-Rus aracılığıyla aralık sonunda varılan ateşkes anlaşmasının ihlaline son vermemesi nedeniyle görüşmelere katılmama yolunda nihai karar aldıklarını açıkladı.

Sözcü dün yaptığı açıklamada, "Halen kararımız Rusya'nın Suriye'de sivillere karşı suç işlemeye devam etmesi ve Suriye rejiminin işlediği suçlara da destek olması nedeniyle görüşmelere gitmemektir" dedi.

Türkiye destekli Sultan Murad muhalif tugayının başındaki Albay Ahmet Othman Rusya'nın, kırılgan ateşkese yönelik ihlallerin sonlanması ve Moskova'nın garantör olması yönünde bir mektup ile bildirilen taleplere verilecek cevabın beklendiğini dün söylemişti.

"Henüz uygulanan hiçbir şey yok" diyen Othman, "Moskova taahhütlerini yerine getirmedi. Asıl talep bombardımanların durması ve insanların yerlerinden edilmesine son verilmesidir" dedi.

'Moskova verdiğ sözleri tutmadı'

Daha önce Astana'da yapılan iki tur müzakerede silahlı muhalif fraksiyonları temsil eden Muhammed Alloush, "Görüyoruz ki Rusya bizi Astana'ya davet ediyor sonra (Homs'taki) El Waer bölgesinde zorla insanları yerlerinden atıyor. Moskova verdiği sözleri tutmadı" dedi.

Muhalifler pazartesi günü varılan bir anlaşma üzerine Homs kentinin el Waer semtindeki mevzilerini terk etmek zorunda kalmışlardı.

Alloush, "Rusya'nın sadece medyada uygun bir siyasi çözüm istediğini dünyaya göstermek istiyoruz. Çözüm arıyorlarsa politikalarını değiştirmeleri gerekli" dedi.