Suriye önemli bir şansı kaçırdı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Arap Birliği'nin gözlemci gönderme talebini kabul etmemek ile insani durum ile ilgili kaygıları arttırdığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği'nin ülkeye gözlemci gönderme talebini kabul etmeyen Suriye için bunun bir iyi niyet sınavı olduğunu, ayrıca Suriye'nin önemli bir şansı kaçırdığını söyledi.

Davutoğlu, Suriye'nin Arap Birliği'nin gözlemci gönderme talebine olumlu yanıt vermemesiyle ilgili olarak, "Bu Suriye için hem önemli bir şanstı, hem de iyi niyet sınavıydı." diye konuştu.

"Eğer Suriye'nin şehirlerdeki durum ile ilgili sakladığı bir gerçek yoksa, iyi niyetli olarak barışçıl bir ortam oluşmasını istiyorsa, bu gözlemcilere evet demiş olması beklenirdi" diyen Davutoğlu, "Hayır demiş olması, alandaki durum ile ilgili şüpheleri, insani durum ile ilgili kaygıları artırmıştır" dedi.

Davutoğlu, şu anda en önemli gündemlerinin, Arap Birliği'nin planları çerçevesindeki çalışmalar olduğunu, bunların bölgesel nitelikli adımlar olduğunu belirtti.

Önceliklerinin, Suriye'de akan kanın durmasını sağlayacak gözlemcileri temin etmek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu konuda Arap Birliği ile birlikte atılacak siyasi ve ekonomik adımları ele aldıklarını söyledi.

Suriye'den yaptırım tehdidine tepki

Öte yandan Suriye, Arap Birliği'nin gözlemci gönderilmesine izin vermediği takdirde Şam yönetimine yaptırım uygulanabileceği yönündeki tehdidine tepki gösterdi.

Resmi haber ajansı SANA'da yer alan haberde, Arap Birliği'nin "yabancı müdahale için bir aygıt haline geldiği" iddia edilerek, 22 üyeli birliğin, bölgedeki sorunu kışkırtmak isteyen batının gizli gündemine hizmet ettiği ileri sürüldü.

Arap Birliği, dün Şam yönetiminden gözlemci misyonu için izin vermesini istemiş, aksi takdirde yaptırımlarla karşılaşacağını bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir