Suriye tezkeresi kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda Suriye'ye ilişkin, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi için, hükümete verilen izin süresinin 4 Ekim 2013 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına dair Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tezkere, Suriye'deki durumun oluşturduğu tehdit ve riskler çerçevesinde hudut, şumül, miktar ve zamanı hükümetce takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 4 Ekim 2012 tarihli kararıyla hükümete verilen izin süresinin 4 Ekim 2013 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılması oy birliği ile kabul edildi

Genel Kurul'da hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye'nin, dünyada en fazla kimyasal silah stoğuna sahip ülkelerden biri olduğunu ifade etti. 

Yılmaz, Suriye Tezkeresi'nin kabul edildiği geçen yıl ile bugünkü şartların farklı olduğunu, bu yılın sığınmacı sayısı, can kaybı, kaçakçılığın artması, kimyasal silah tehdidi açısından daha çarpıcı hale geldiğini ifade etti. İsmet Yılmaz, "Ülkemiz açısından tehdit ve risklerin arttığı bir ortamda Meclis'e sunulan tezkerenin kabul edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tezkerenin gerekliliğine olan ihtiyaç, 4 Ekim 2012'den bu yana azalmamış, artmıştır. Bu nedenle Yüce Meclis'in onayına sunduğumuz tezkereye destek verilmesi ülke çıkarlarının korunmasına katkı sağlayacaktır. Biz savaş istemiyoruz, mevcut savaşın durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu. 

Tezkere üzerinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken konuşma yaptı. AKP adına da Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır söz aldı.

 

MHP destekledi

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, partisinin Suriye tezkeresine olumlu oy vereceğini belirterek, "Türkiye'nin ya da ordumuzun zaafa uğrayacağı noktada, bunun vebalini taşımak istemeyiz" dedi. 

Hükümetin Suriye politikasını reddettiklerini ve böyle devam ettikçe eleştirmeye devam edeceklerini dile getiren Halaçoğlu, tezkere meselesine ise "milli menfaat" açısından baktıklarını söyledi. 

Hükümetin politikalarını tenkit etmelerinin, ulusal menfaat noktasında tezkereyi reddedecekleri anlamına gelmediğini ifade eden Halaçoğlu, "Türkiye'nin ya da ordumuzun zaafa uğrayacağı noktada bunun vebalini taşımak istemeyiz" diye konuştu. Halaçoğlu, tezkereye "evet" oyu vereceklerini kaydetti. 

CHP tezkereye 'hayır' dedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün TBMM'de oylanacak Suriye tezkeresine"hayır" diyeceklerini açıklamıştı.

"Suriye tehdidi daha fazla hissediliyor"

[PAGE]

"Suriye tehdidi daha fazla hissediliyor"

Genel Kurul'da kabul edilen tezkerede, Suriye'deki ihtilafın, bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrara yönelik giderek artan bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Türkiye'nin bu tehdidi her geçen gün daha fazla ve yakından hissettiği ifade edilen tezkerede, şunlar kaydedildi: 

"Bugüne kadar Suriye kaynaklı saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 71'e ulaşmıştır. Rejimin izlediği şiddet ve zulüm politikaları çerçevesinde her an sınırlarımıza yönelik ve ülkemiz üzerinde baskı oluşturacak daha büyük bir kitlesel göç hareketiyle karşı karşıya kalınması muhtemeldir. Suriye kaynaklı kitlesel göç hareketi de muhtemel sonuçları itibarıyla ülkemiz yönünden dolaylı bir tehdit oluşturmaktadır. 

Rejim, uluslararası hukuku hiçe sayarak halka yönelik balistik füzeler dahil, ağır silahlar ve ayrım gözetmeksizin havadan yaptığı bombardımanlara ilaveten, kimyasal silah da kullanmaya başlamış, Şam'da kimyasal silahlarla yaptığı saldırıda önemli bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 1400'ü aşkın Suriye vatandaşı hayatını kaybetmiştir. 

Suriye rejiminin kimyasal silah da dahil uluslararası hukuk (1925 tarihli Boğucu, Zehirleyici ve Benzer Gazların ve Bakteriyolojik Araçların Savaşta Kullanımının Yasaklanmasına İlişkin Protokol) tarafından yasaklanmış silahları kullanması, başta ülkemiz olmak üzere Suriye'nin komşularına yönelik yakın ve ciddi tehdidi de azami düzeye çıkarmıştır. Suriye'deki gelişmelerin seyri, bu tarz silahların kullanılmasının engellenmesi ve caydırılmasının sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınmasını, ulusal güvenlik çıkarlarımız açısından zaruret arz eden seviyeye ulaştırmıştır. 

Ulusal güvenliğimize yönelik Suriye kaynaklı açık ve yakın tehdit oluşturan her türlü eyleme karşı, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız doğrultusunda gereken tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. 

Bu mülahazalarla; ülkemizin muhtemel tehlikelere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, hadiselerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümet'çe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4 Ekim 2012 tarihli ve 1025 sayılı TBMM Kararıyla Hükümete verilen izin süresinin 4 Ekim 2013 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatılmasını Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."