Suriye, Türk yatırımcıları bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA'DAN / Mutlu GÜNEŞ

urfa@dunya.com

DÜNYA Gazetesi'nin hazırladığı Türkiye ihracatçılarını tanıtan katalogun tanıtımı için Suriye'de bulunduğum süre içerisinde yaptığımız temas ve araştırmalar, Suriye başta olmak üzere tüm Ortadoğu'nun Türk sanayicileri için büyük bir pazar konumuda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Suriyeli devlet yöneticilerinden bürokratlarına, işadamından halka kadar tüm kesimler, Türkiye ile ticari bağların güçlendirilmesini istiyor ve bunu yüksek sesle dile getiriyor.

Tarihten gelen kültür ve inanç birlikteliğinin yanı sıra, son dönemdeki gelişmelerle Arap halkının Türk insanına duyduğu sevgiyi artırmış. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye halkının son günlerde en çok konuştuğu isimlerin başında geliyor. En küçük işyerinde bile çok sayıda Türk firmasının ürünleri ön planda göze çarparken, bölgede Türk ürünleri satışında artış kaydediliyor.

Halep'te görüştüğümüz Suriyeli bir işadamı, Türk ürünlerinin fiyatının diğer markalara oranla yüzde 30 oranında yüksek olsa bile, halk tarafından tercih edildiğini dile getirdi. Ancak aradaki fiyat farkının kabul edilir düzeyde olması gerektiğine dikkat çekerek, taleplerin artması ve Türkiye'de etkisini gösteren küresel kriz sonucu, Türk markalarının fiyatlarını daha da artırdığını vurguladı. 20 yıldır Türkiye'den ithalat gerçekleştiren işadamı, bu artışın mal alımlarına olumsuz etki yapacağı uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Bölgenin Türk yatırımcılar için çok ciddi yatırım fırsatları sunduğunu ifade eden diğer bir isim, Halep Valisi Mühendis Ali Ahmed Mansurah oldu. Mansurah'ın Türkiye'ye verdiği önem ve sevgiyi, sadece sözlerinden değil, aynı zamanda gözlerinden de anlamak mümkündü. Mansurah, iki ülke arasındaki yatırımların yetersiz olduğuna işaret ederken, halen 2 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara çıkmasını arzuladıklarını söyledi.

Bölgede yatırım yapmak isteyen Türk sanayicilere, bazı sanayi bölgelerinde ücretsiz arazi tahsis edildiğini ve buralarda özellikle ileri sanayi dallarında yatırım yapılarak, bölgede ciddi pazar bulabileceklerini ifade eden Mansurah, Suriye'de demir-çelik fabrikasının olmadığına da dikkat çekti. Özellikle bu sektördeki yatırımlar için Türk yatırımcıları bölgeye davet eden Halep Valisi, maden sanayinin her dalına ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Valinin, Türk ve Suriyeli işadamlarının ortak iştirakleriyle otomotiv fabrikası kurma davetinin, 'Tekstil makinelerinin parçalarının üretilebileceği işletmelere ihtiyaç var' demesinin ve benzeri yatırım önerilerinin, bölgenin Türk girişimcileri için çok ciddi bir pazar olduğu düşüncesini pekiştirmemesi mümkün değil.

Öte yandan, Suriye'nin önde gelen kentlerinden Halep'te ev fiyatlarının çok yüksek olması dikkat çekiyor. Bu durum, inşaat sektörünün birçok hammaddeyi ithal etmek zorunda kalmasından kaynaklanıyor. İnşaat sektörünün her dalına Halep'te ihtiyaç olduğu aşikâr. Halep'teki büyük işadamları, özellikle konut sektöründe ortaklık edecek Türk inşaatt sektörünün devleri ile görüşmek istiyor.

Halep'te vali, belediye başkanı, ticaret odası, sanayi odası yetkilileri ve ithalatçı işadamlarının yanı sıra sade vatandaşlarla görüşmelerim sonucunda gördüm ki, Türk halkının Filistin olaylarına duruşu Suriyelilerin gönlünü kazanmasına neden olmuş. Öyle ki Suriyeli birçok vatandaş 14 vilayeti bulunan Suriye ile, 81 ili bulunan Türkiye'yle kendilerini bir sayıyor. "Toplam 95 vilayetiz" demeleri de Türkiye'ye karşı sevgilerini çok daha iyi özetliyor.

Halep'in ardından Suriye'nin Başkenti Şam'a hareket ettim. Buradaki yatırım fırsatları ve temaslarımı da bir sonraki yazımda ele alacağım.

Bu konularda ilginizi çekebilir