Suriye'de muhalifleri silahlandırmayabiliriz ama...

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya zçiyaretinde yaptığı açıklamada, "Suriye'nin siyasi dönüşümünün ilerleme kaydetmesi durumunda muhalifleri silahlandırma yoluna gitmeyebiliriz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin siyasi dönüşümünün ilerleme kaydetmesi durumunda ABD'nin muhalifleri silahlandırma yoluna gitmeyebileceğini söyledi.

Rusya'yı ziyaret eden Kerry, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un de bulunduğu yetkililerle görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında, 30 Haziran'da imzalanan Cenevre Mutabakatı'nın Suriye'de akan kana son vermek için izlenmesi gereken bir yol olduğunu belirtti.

Kerry, Putin ile yaptığı görüşmenin çok verimli, sıcak ve dostça geçtiğini de belirterek, bunun Suriye konusunda izlenmesi gereken yolu belirlemeye büyük katkı sağladığını söyledi.

Lavrov da Kerry ile birlikte devlet konukevinde düzenlediği basın toplantısında, Esed rejiminin, siyasi dönüşüm konusunda çalışmaya arzulu olması ve tüm Suriyelilerle diyalog kurma kararı almasını övdü. Buna karşılık muhaliflerin, "şimdiye kadar bu konulara olan bağlılıklarını gösterir tek bir söz bile etmediklerini" öne süren Lavrov, "Esed rejiminin zaten doğru sözleri söylediği göz önünde tutulduğunda, muhaliflerden de doğru sözleri duyduğumuz zaman, bu sözleri eyleme çevirmeye çalışacağız" dedi.

Konu hakkında farklı görüşleri seslendiren Kerry ise siyasi dönüşümün alternatifinin daha fazla şiddet olduğunu vurguladı.

Suriye'nin "giderek artan bir hızla uçuruma doğru yol aldığını" belirten Kerry, daha kötü bir insani krize, belki de etnik temizlik ve Suriye devletinin parçalanmasına yaklaşıldığına dikkati çekti.

Suriyeli muhaliflerin barış planını ve dönüşüm stratejisini kabul ettiğini savunan Kerry, Esed rejimine düşenin, yükümlülüklerini yerine getirmek ve kimyasal silahları kullanmaya meyletmemek olduğunu belirtti. Kerry, "Suriye'nin siyasi dönüşümünün ilerleme kaydetmesi durumunda muhalifleri silahlandırma yoluna gitmeyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Kerry, ABD-Rus barış stratejisine ilişkin değerlendirmesinde, "Pek çok şey bu haftalar boyunca olacaklara bağlı" ifadelerini kullandı.

Esed güçlerinin kimyasal silahlar kullandığı iddiası

Kerry, Esed güçlerinin Mart ayında düzenlenen iki saldırıda, ABD istihbarat değerlendirmesinde ifade edildiği gibi kimyasal silahlar kullandığına ilişkin kesin kanıtın ortaya konmasının, "ABD Başkanı Barack Obama'nın ne şekilde harekete geçeceğini belirlemesine çok büyük katkı sağlayacağına" dikkati çekti.

Lavrov ise kimyasal silahların kullanılmasından kaygı duyduklarını, ancak herhangi bir karara çabucak varılmadan önce kesin olguların ortaya konmasının gerekli olduğunu vurguladı.