Suriyeli esnafa denetimler başladı

Mersin'de 41 bin 801 Suriyeli yaşıyor Suriyeli esnaga ka

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar sonrasında Mersin’e göç edip iş yeri açarak ticari hayata başlayan Suriyeli esnaf için denetimler başladı. Kuralsız işyerleri açılması, kayıtsız işçi çalıştırılması sonucu yaşanan sıkıntılara yönelik yapılan haberler ses getirdi. Geçtiğimiz gün Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı bir araya gelerek bir çalışma başlattı. Alt belediyeler de ilk adımları atarak bölgelerindeki denetimleri artırmaya başladı. Suriyelilerin Mersin’de işyeri açmasına ya da çalışmasına karşı olmadıklarını ancak, ticari hayattaki kuralsızlıktan şikâyetçi olduklarını kaydeden Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, artık sorunun çözüldüğüne dikkat çekerek, “Suriyeli vatandaşlarla sıkıntımız yok. Ticari hayatın düzenlenmesini istiyorduk, bunun da gereği yapıldı. Bugün itibariyle birçok yerde denetim başladı” dedi. 

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer bir araya gelerek kentteki Suriyeli vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalar hakkında ortak basın toplantısı düzenledi. 

Güzeloğlu, Mersin’de şu anda 41 bin 801 Suriye vatandaşının yaşadığını , Valilik olarak Suriyeli vatandaşları yönelik düzenli bir çalışma içinde olduklarını söyledi. 
Belediye Başkanı Kocamaz da Türk de olsa Suriyeli de olsa işyeri ruhsatı yoksa kapatıldığını anlattı. 

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise Suriye’den yetişmiş işgücü geldiğine dikkat çekerek,“Gelen Suriyeliler arasında çok sayıda doktor, mühendis, sanatkar var. Bu insanları bizim işverenimiz çalıştırıyor. Onlar da evlerine ekmek götürecek. Şimdilik sıkıntı olsa da bir süre sonra bu kişilerin de kayıt altına alınacağına inanıyorum” dedi.