Suriyeliler, "Hafta sonu Urfa"ya gelmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA'DAN / Mutlu GÜNEŞ

Suriye ile Türkiye arasında yapılan anlaşmayla, iki ülke arasında vizenin kalkması, bölgede yeni ekonomik umutların doğmasına yol açtı. Yıllar önce, sanayileşmenin adının bile bilinmediği, tek bir fabrika bacasının bile bulunmadığı, kuraklık nedeniyle tarımın yapılamadığı yörede, bölge halkının nerdeyse tek geçim kaynağıydı mayınlı tarlalar. Bazen çay, kahve, bazen kumaş, bazen de giyilmiş ceketlerdi taşıdıkları. Geçimlerini sağlamak için bu çuvalları değil de, ölümü sırtlamışlardı adeta. Birkaç lokma ekmek uğruna, yüzlercesi sakat kaldı, yüzlercesi de can verdi Suriye yollarında…

İşte şimdi bu yörenin insanlarının yaşadığı vizesiz geçiş sevincinden bahsediyoruz. Evet, yıllar öncenin geçim kaynağı Suriye ile ticaret, şimdi yine bölge insanı için umutlar yeşertti.

Suriye'ye en uzun sınır mesafesine sahip il olan Şanlıurfa'da, işadamları dış ticaret için kollarını sıvadı. Ticaret ve sanayi odası, Suriyeli işadamlarıyla bir araya gelip, ticari bağlantı kurmak için görüşmelere başladı bile. Bu görüşmelerle ilgili gelişmeleri bir başka yazımda ele alacağımı belirtip, meselenin diğer boyutunu, turizm yönünü ele almak istiyorum. Buradan, "hafta sonu Urfa"ya projesi başlatılması önerisinde bulunuyorum. Vizesiz geçişle birlikte, gözler bölge illerindeki turizm hareketliliğine çevrildi.

Son bir ayda yaklaşık 4 bin Suriyeli'nin Gaziantep'teki hayvanat bahçesini gezdiği bildirildi. Suriyeliler, bir başka komşu il olan Hatay-İskenderun'u da deniz için tercih etmeye başladılar. Peki ya Şanlıurfa?

Önceki yazımda Şanlıurfa'da turizm konusunda bazı eksikliklere değinmiş, bu sektörde öne çıkmak isteyen kentteki eksikliklerden örnek vermiştim. Suriye-Türkiye anlaşmasıyla vizenin ortadan kalkmasıyla, komşu ülke Suriye'den turist çekilebilir. Bu alanda yeni atılımlar yapılarak, sönük geçen turizm sezonuna hareketlik kazandırılabilir. Bu turistleri ilimize çekerek, hem ülkemiz hem de ilimizin ekonomisine katkı sağlanabilir.

Çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa, tarih ve kültür turizmi için çok büyük potansiyele sahip. Diğer yandan da inanç turizmi için dünyanın sayılı merkezlerinden birisi. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi GAP'ı da buna ekleyelim. Bu potansiyel gözler önünde dururken, Suriye'de yapılacak tanıtım çalışmaları ile komşularımızı kentimizde ağırlayabiliriz. Turizmcisinden, esnafına dek yöre ekonomisi her yönüyle canlanabilir, ortaya çıkacak sinerji, yeni yatırımları, yeni istihdamları beraberinde getirebilir. Örf, adet ve geleneklerinin yanı sıra mutfak kültürü de birbirine yakın olan Suriye ile ortak bir turizm çalışması yapılabilir.

Şanlıurfa mevcut potansiyelini Suriyeliler'e anlatabilirse hafta sonları Suriyeliler'i ilimize çekebiliriz.

Geç kalmadan, kentin yerel dinamikleri ve turizmcileri bu konuda harekete geçmelidirler.

Şanlıurfa'yı ziyaret etmeleri halinde onlara sunulacak zenginlikleri anlatan sunumlar, afiş, katalog, broşür ve basın reklamları ile  "hafta sonu Şanlıurfa'ya" projesi başlatılabilir. Bu proje kapsamında ortak bir festival veya şenlik de yapılabilir.

Evet, önerimiz açık. Vali, belediye başkanı, ticaret ve sanayi odası, turizm sektöründeki firmalar başta olmak üzere,  gelin bu projeyi oluşturmak için kenetlenelim. Haydi Urfa, işbaşına…