Sürpriz buluşma

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu TESK'in olağan kongresi öncesinde kısa süre sohbet etti. Sohbette anayasa değişikliği gündeme geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan  Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve protokoldeki bazı üyeler, TESK'in 18. Olağan Genel Kurulu'nda divanın oluşması sırasında bir süre odada bekledi.

Odada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de bulunduğu öğrenildi.

Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve bazı protokol üyeleri, Rixos Otel'de düzenlenen kongrede yaşanan gecikmenin ardından genel kurulun yapıldığı salona geçti.

Anayasa değişikliği

Başbakan  Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde Anayasa değişikliği konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna, "Anayasayla ilgili olarak tabii ki görüştük de yani bugün dedik meydanlarda bir şeyi konuşuyorsun, söylüyorsun. Nedir? Bir başörtü meselesini devamlı dillendirdiniz, söylediniz. Ben de ne dedim? 'Bugünden tezi yok hemen adımı atalım. Hemen ekipleri kuralım, çalışmaya başlayalım" dedi.

Ancak Başbakan bunun türban değil başörtüsü üzerine olduğunu da vurguladı. 

"Karşılıksız para basma dönemi bitti"

Öte yandan, Erdoğan, "Biz paranın ayarıyla oynamadık, oynamayacağız ve bu ülkede karşılıksız para basma dönemini bizim iktidarımız ortadan kaldırmıştır" dedi.

Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) Rixos Otel'de düzenlenen 18. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, genel kurulun esnaf ve sanatkarlara, ülkeye, millete, demokrasiye hayırlar getirmesini diledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de, 1 milyon 900 bin esnafın bulunduğunu, aileleri ve yanlarında çalışan elemanlarıyla düşünüldüğünde TESK'in, 10 milyonu aşkın bir kitlenin hakkını savunan en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu anlattı. Hükümet olarak esnaf ve sanatkarın sorununun çözümünde TESK ile istişareye büyük önem verdiklerini, 2008'de TESK'e yaptığı ziyaretin ilk kez başbakan düzeyinde gerçekleştiğini anımsatan Erdoğan, "Ben bunu öğrendiğimde şok oldum. Böyle bir kuruluşa bugüne kadar bir başbakanın gelmemiş olmaması manidardı, düşündürücüydü" diye konuştu.

Özellikle son dönemde esnafı ilgilendiren her konuda TESK ile oturup konuştuklarını belirten Erdoğan, beraber çözümler üretmenin çabası içinde olduklarını anlattı.

TESK ile birlikte hazırladıkları; Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı uygulamaya başladıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu plan içinde TESK'in güçlendirilmesi de yer aldı. bu kapsamda 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda değişiklik yapıyoruz, örgütlenmedeki dağınıklığı kaldırıyoruz. Yine TESK'in, Milli Prodüktivite Merkezine ödediği aidatı kaldırmak yönünde adımlarımızı atıyoruz. TESK'in, Sosyal Güvenlik Kurumu yönetim kurulunda temsil edilmesini sağlayacağımızı da yine o eylem planı içinde ifade ettik.

"Borçlarla ilgili çalışma yapıyoruz"

Erdoğan, esnafa, borçlarıyla ilgili bir söz verdiğini, bu çalışmanın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan nezaretinde başladığını belirterek, "Öyle zannediyorum ki, bu yapılandırma çalışmaları, ekim, bilemediniz kasım ayında inşallah nihayete erecek, esnaf ve sanatkarların kamuya olan vergi, sigorta ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çerçeve oluşturmuş olacağız" dedi.

Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11.7, ikinci çeyrekte ise yüzde 10.3 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Erdoğan, yılın ilk yarısında ortalama büyümenin yüzde 11 olduğuna dikkati çekti.

Dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alan bu rekor büyüme oranlarının, iç talep kaynaklı olduğunu büyük bir memnuniyetle müşahade ettiklerini kaydeden Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğinde özel tüketimin yüzde 8.5, ikinci çeyrekte ise yüzde 6.2 arttığını bildirdi. Erdoğan, ekonomik büyümenin, esnaf ve sanatkara, esnafın işlerine, cirosuna doğrudan etki yaptığını söyledi.

Kepenk açan ve kapatan esnaf sayılarına ilişkin bilgiler veren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çünkü zaman zaman böyle hayali rakamlar da açıklanıyor. Ben resmi rakamları açıklıyorum. 2002'de 123 bin esnaf ve sanatkar yeni işe başlamış, buna karşılık 117 bin esnaf ve sanatkarımız da işine son vermiş. Sene 2002... 2002'de neredeyse, işe başlayan her bir esnafa karşılık bir esnaf işini sonlandırmış. Tarihin en ağır krizlerinden birinin yaşandığı 2009'da ise kendi iktidarımız dönemini söylüyorum; 162 bin esnaf işe başlarken, işini sonlandıran esnaf sayısı 91 binde kalmış. Oran, 1'e 1'den, 2'ye 1'e yükselmiş. Fark? 71 bin artış var. Kapanmada değil, açılmada..."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir