Suruç'taki patlama sonrası ilk açıklamalar

Suruçta meydana gelen şiddetli patlama sonrası, Suruç Kaymakamı 'canlı bomba' şüphesi olduğunu bildirdi. Başbakan Davutoğlu, gelişmeleri yakından takip etmek üzere üç bakanını bölgeye yönlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlamada 27 kişi öldü, 100'e yakın yaralı var. Patlamada intihar saldırısı şüphesi giderek güçleniyor. Patlama sonrası ilk değerlendirmeler de gelmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı: İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır. Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır. "

Başbakanlık: Sayın Başbakanımız Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı vermiştir" denildi. Suruç'taki gelişmelerle ilgili Başbakanlık'ta, ayrıca Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturulduğu ifade edilerek, Başbakan Davutoğlu'nun, Şanlıurfa Valisi ve Suruç Kaymakamı'ndan gelişmelerle ilgili bilgi almaya devam ettiği belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlama hakkında yetkililerden bilgi aldı. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41. yıl dönümü törenlerine katılmak için KKTC'ye giden Erdoğan, bugün "ANA" uçağıyla Ercan Uluslararası Havalimanı'na iner inmez Suruç'taki terör saldırısıyla ilgili telefon görüşmeleri yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lefkoşa'daki havalimanında uçaktan inmeden önce gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, başta Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük olmak üzere, patlama konusunda yetkililerden bilgi aldığı öğrenildi. 

Kemal Kılıçdaroğlu: Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum.

Yalçın Akdoğan: Suruç'taki alçak saldırıyı ve insanlıktan nasibini almayan alçakları lanetliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Devlet, hükümet ve millet olarak bunları boşa çıkaracağız.

Beşir Atalay: Bu, Türkiye'ye karşı yapılmış bir hain saldırıdır, biz böyle görüyoruz. Hükümetimiz en hızlı şekilde hareket ediyor, üç bakanımız hemen bölgeye gidiyor. İçişleri Bakanlığı teknik ekiplerini hemen olay yerine gönderdi. Başbakanlıkta kriz merkezi kuruldu. Gereken her çalışma yapılıyor. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. AK Parti olarak bu hain saldırıyı lanetliyor ve gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.

CHP Heyeti Suruç'a hareket etti. CHP'den yapılan açıklamada, "Genel Başkan Yardımcımız Sezgin Tanrıkulu başkanlığında 10 CHP'li vekilin yer aldığı bir heyet, incelemelerde bulunmak üzere Suruç'a hareket etti" ifadeleri kullanıldı.

HDP'li Pervin Buldan: Kobani'ye geçecek olan gençler hedef alındı

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Şanlıurfa Suruç'ta patlama olduğu sırada Kobani'ye geçecek olan gençlerin basın açıklaması için toplandığına dikkat çekerek, patlamada canlı bomba ihtimali üstünde durduklarını söyledi.

Buldan, Reuters'a yaptığı açıklamada, patlamanın Amara Kültür Merkezi önünde olduğunu söyleyerek, patlama olduğu sırada Suriye'de Kobani'ye geçecek olan gençlerin basın açıklamasının olduğunu kaydetti ve, "Canlı bomba ihtimali üzerinde duruyoruz" dedi.

Çoğunlukla İstanbul'dan gelen Türk ve Kürt gençlerin Kobani'ye geçmek için en son kendisinden yardım istediğini belirten Buldan, bu gençlerin Kobani'de 3-4 günlük etkinlik çerçevesinde kütüphane, park ve orman yapmayı planladıklarını kaydetti.