Süt piyasası da müdahale kapsamına alınıyor

Et ve Süt Kurumu'nun süt piyasasındaki etkinliğinin arttırılması için statüsü değiştiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bakanı Mehdi Eker, bir yıl önce Et ve Balık Kurumu’nun ismi değiştirilerek oluşturulan Et ve Süt Kurumu’nun ana statüsüne yönelik düzenlemenin birkaç gün içerisinde yayınlanacağını ve böylece süt piyasalarına da müdahale imkanının geldiğini bildirdi. Eker, üreticilerinin ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla sözleşmeli süt üretimi için mevzuat hazırlanacağını belirtti. 

Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri Konferansı’nı açılışında konuşan Eker, süt piyasasına yönelik önemli mesajlar verdi. Tarım destekleri içinde hayvancılığın payının yüzde 30’lara ulaştığını belirten Eker, bu destekle birlikte süt üretiminin de 11 yılda 8.4 milyon tondan, 18.2 milyon tona yükseldiğini söyledi. 

Süt üreticisine teşvik primi yanı sıra süt sanayicisine süt tozu üretim desteği verildiğini belirten Eker, sıfır faizli hayvancılık kredisi ile de yüksek verimli kültür ırklarından alınan süt miktarının yükseldiğini kaydetti. Hayvansal ürünler ihracat değerinin de ciddi artış sağladığını vurgulayan Eker, 2002’de 142 milyon dolar olan ihracatın, 2012’de 1.4 milyar dolara çıktığını, AB’ye süt ve süt ürünleri satışının yapıldığını, ilk kez damızlık gebe düve ve keçi ihracatı yapıldığını kaydetti. Eker, sanayiye giden sütün geçen yıl 8 milyon tona yükseldiğini anlattı. 

Sütte arz güvenliği için sistem kuruluyor 

Sütte piyasa mekanizmasının güçlendirilmesi için önemli adımlar atılacağını vurgulayan Eker, üretici ve sanayici arasında daha sağlam mekanizmalar kurulması gerektiğini, bunun her iki taraf açısından da güven sağlayacağını bildirdi. Sanayicinin kimden hangi kalitede ne kadar ürün alacağını bileceğini, üreticinin de sütün elinde kalma korkusu taşımadan üretim yapacağını söyleyen Eker, “Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı bu bakımdan ihtiyacı giderecek. Et ve Süt Kurumu’nun etkinliği artırılacak. Ana statüsü zannediyorum birkaç gün içerisinde yayınlanacak Et ve Süt Kurumu’nun. Dolayısıyla süte ve süt piyasalarına da müdahale edebilme imkanı geliyor” diye konuştu. 

“Bilenler susuyor bilmeyenler konuşuyor”

 Türkiye’de gıda konusunda çok fazla bilgi kirliliği olduğunu vurgulayan Eker, uzman olmayan kişilerin yanlış bilgi verdiğini, buna karşılık konunun uzmanlarının hiç konuşmadığını söyledi. Eker, İnsanların yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getirildiğini , çilekte hormon varmış gibi yayınlar yapıldığını hatırlattı. 2013 yılı Nisan ayında yayınlanan bir kararname ile Et Balık Kurumu’nun ismi Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmişti. Ancak aradan geçen 1 yıllık sürede kurumun ana statüsü YPK onayından geçmediği için ismi ESK olan kurum 1 senedir süt piyasasıyla ilgili faaliyet gösteremiyordu.

Süt ürünleri ihracatı 282 milyon dolar

21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan ASÜD Başkanı Harun Çallı, “Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi arzu edilen düzeyde değil. Bakanlık öncülüğünde yürüttüğümüz proje ile AB’nin Nisan 2013 itibariyle Türk süt ve süt ürünlerine ihracat onayı vermesi ülkemizdeki üretimin kalitesini tescilledi. Sağlanan gelişmelerle süt ürünleri ihracatı 2013’te %23 artarak 282 milyon dolara yükseldi” dedi.