Süt üreticisinden sanayiciye fiyat resti

Çiğ süt fiyatının 1 lira 15 kuruştan aşağı düşürülmesini isteyen sanayiciye üreticiden fiyat resti geldi. Üretici temsilcileri yılbaşından sonra her üreticinin kendi fiyatını belirlemesi görüşünü dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALİ EKBER YILDIRIM

İZMİR - Yeni yılda geçerli olacak çiğ süt fiyatını belirlemek üzere Ulusal Süt Konseyi’nin çağrısı ile üretici, sanayici ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri bir araya geldi. İlk toplantıda süt sanayicileri çiğ süt fiyatının 1 lira 15 kuruştan aşağı çekilmesini istedi. Çiğ süt üreticileri ise artan maliyetler karşısında fiyat düşürmenin kendileriyle alay etmek olduğunu dile getirdi.

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Ulusal Süt Konseyi’nin çağrısı ile 2015 yılının ilk dönem çiğ süt fiyatını belirlemek üzere sektör temsilcileri bir araya geldi. Süt sanayicileri 1 Temmuz 2014 tarihinden bu yana uygulanan ve aralık ayı sonuna kadar geçerli olan litre başına 1 lira 15 kuruşluk fiyatın çok yüksek olduğunu ileri sürdü. Uygulamadaki fiyatın başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki birçok ülkeden daha yüksek olduğunu hatırlatan süt sanayicileri, fiyatın aşağı çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çiğ süt üreticilerinin temsilcileri ise, geçen 6 ayda girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiğine dikkat çekerek: “Hangi girdinin fiyatı ucuzladı. Yem fiyatı düştü de bizim mi haberimiz olmadı. Yem fabrikalarından aldığımız fiyat üzerinden hesaplandığında 1 litre çiğ sütün maliyeti yaklaşık 1 lira 30 kuruş seviyelerinde. Fiyatı 1 lira 15 kuruşun altına çekmek üreticinin sonu olur. Üretici olmazsa sanayici de olmaz. Bu nedenle fiyatın kesinlikle artırılmasını istiyoruz” diyerek sanayicilere tepki gösterdi.

Herkes kendi fiyatını belirlesin

Üreticilerle sanayiciler arasında bir uzlaşma sağlanmaması üzerine, çiğ süt üreticileri farklı bir teklifle sanayicilere rest çekti. Üretici temsilcileri, Aralık ayı sonuna kadar çiğ sütün 1 lira 15 kuruştan satılmasını, yılbaşından sonra ise her üreticinin kendi fiyatını kendisinin belirlenmesi görüşünü dile getirdi. Böylece üretici sütünü istediği sanayiciye satabilecek. Ancak, büyük umutlarla kurulan Ulusal Süt Konseyi’nin işlevi de bir anlamda tamamlanmış olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına toplantıya katılan Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ise tarafların istek ve taleplerini dinledi. Bakanlığın tavrını net olarak belirtmedi.

Yerli süt tozu kullanan sanayiciye destek

İhracı yapılan işlem görmüş ürünün elde edilmesinde hammadde olarak kullanılan süt tozunun yurt içinden temin edilmesi esas olacak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tahsis edilen kota kapsamında süt tozu üreten veya ürettiren firmaların ihracatçı firmaya sattığı birim ton süt tozuna destekleme ödemesi yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Tebliğ, Türkiye’nin süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması, çiğ süt arzının fazla olduğu dönemlerde çiğ sütün süt tozu yapılmak suretiyle piyasadan çekilmesi ve çiğ süt fiyatlarında istikrarın sağlanması amacıyla ihracatçı firmaların ihraç ettikleri ürünlerin bünyesinde kullandıkları süt tozunu iç piyasadan temin etmelerine yönelik süt tozu üretiminin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenliyor. Buna göre, ihracı yapılan işlem görmüş ürünün elde edilmesinde hammadde olarak kullanılan süt tozunun yurt içinden temin edilmesi esas olacak. Süt tozu temini bakanlıkça süt tozu üretim kotası tahsis edilen süt tozu üreten veya ürettiren firmadan yapılacak. İhracatın gerçekleştiğinin belgelenmesi kaydıyla, süt tozu üretim kotası olan firmalardan yurt içi alımın yapılmasına imkan bulunmaması halinde, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin uygun görüşü ile Ulusal Süt Konseyi tarafından düzenlenen süt tozunun yurt içinden temin edilemediğine dair belge olması kaydıyla ithalat yapılmasına izin verilebilecek. Bakanlıkça tahsis edilen kota kapsamında süt tozu üreten veya ürettiren firmaların ihracatçı firmaya sattığı birim ton süt tozuna destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödemesi ihracatçı firmaya yapılacak.

Birim fiyatta soğutulmuş çiğ süt için referans fiyat uygulanacak

Süt tozu üretimi için gerekli olan soğutulmuş çiğ sütün, üretici örgütlerinden tedarik edilmesi esas kılındı. Doğrudan çiftlik bazında sütün tedarik edilmesi halinde üreticinin örgütlü olması ve bu durumun belgelendirilmesi zorunlu olacak. Desteklemeden yararlanmak isteyen ihracatçı firmalar başvurularını Bakanlıktan İşletme Kayıt Belgesi aldığı il müdürlüğüne veya süt tozu üreten veya ürettiren işletmenin kurulu bulunduğu il müdürlüklerine yapabilecek. Desteklemeye esas olacak satış faturası ve tahsisat belgesinde gösterilen süt tozu miktarı ile belgelendirilen çiğ süt miktarı, süt tozu üretimi için gerekli olan eş değer miktar ile uyumlu olacak, 1 kilogram süt tozu için en az 10 litre çiğ süt esas alınacak. Ödemeler Ziraat Bankası AŞ aracılığı ile yapılacak, bu tebliğin uygulanması ile ilgili olarak Ziraat Bankası’na destekleme tutarının yüzde 0.2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir