Suudi savaş uçakları İncirlik'te

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'ne ait 4 savaş uçağı Adana İncirlik'teki hava üssüne iniş yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) kararı ile IŞİD'e karşı operasyonlar için oluşturulan koalisyonda yer alan Suudi Arabistan'ın 4 savaş uçağı, bu operasyonlara katılmak üzere Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne geldi. ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun bölgeye yönelik hava operasyonları ve Türkiye'nin sınır güvenliği uçuşlarında, bundan böyle Suudi uçakları da görev yapacak.

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri resmi web sitesinde geçen pazartesi günü yer alan bilgide, gönderilecek uçak sayısı 4, personel sayısı ise 15 olarak açıklanmış, F-15'lerin en geç cumü günü İncirlik Üssü'ne intikal edeceği duyurulmuştu. Bu açıklamadan sonra C-130 nakliye uçakları ile personel ve malzeme Adana'ya getirildi. Daha önceden üsse gelen Suudi askeri yetkililer uçak personelinin kalacağı yerleri inceledi, askeri uzmanlar koalisyon çerçevesinde uçakların görevlendirilmesinin detaylarını görüştü.

4 bin kilometreye kadar menzili bulunan, saatte 3 bin kilometre dolayında hız yapabilen uçaklar, havada yakıt ikmaline gerek kalmadan saat 13.30 sıralarında art arda İncirlik Üssü'ne indi. Böylece Türk-ABD ortak savunma tesisi olan İncirlik'te, uçakları ile birlikte koalisyona katılan 5'inci ülke Suudi Arabistan oldu. Suudi savaş uçaklarının gelişini bazı yabancı ajansaların kameraları da izleyerek yayınladı.

Suudi savaş uçaklarının IŞİD'e karşı operasyonda kullanılma görevi ile gelmesi, 2 ülke arasında tarihinde ilk kez gerçekleşmiş oldu.

Dünyada ilk 3'te

Suudi Arabistan savaş uçakları filolarında son olarak 2010 yılında yenilemeye gitmiş, ABD Senatosu'nun onayından sonra farklı tiplerde 84 adet F-15 uçağı satın almıştı. Suudi Arabistan böylece dünyada en çok savaş uçağına sahip ilk 3 ülke arasına girmişti. İncirlik'e gelen F-15E'ler yüksek manevra kabiliyetine sahip olması, hedefine çok yaklaşabilmesi ile füze ve bomba atabilmesi ile tanınıyor.

15  gün önce açıklanmıştı

Suudi Arabistan’dan İncirlik'e savaş uçakları geleceği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı 13 Şubat’taki 'Münih Güvenlik Konferansı' ardından netleşti. Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından koalisyon sözcüsü Tuğgeneral Ahmet El-Asiri, Suudi uçaklarının Türkiye’ye intikal ettiği söylemiş, ancak bu uçakların Konya’da eğitim amaçlı olarak bulunduğu anlaşılmıştı.