Tahliye talepleri

CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Haberal ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Başbuğ'un avukatları, 6352 sayılı Kanun kapsamında tahliye talebinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - "Ergenekon" davasında, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatları, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı Kanun kapsamında tahliye talebinde bulundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılan duruşmada, sanık avukatlarından CHP Zonguldak Milletvekili Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı kanun kapsamındaki taleplerini bildirdi.
Avukatlar, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

[PAGE]

Balbay'ın sözleri

"Ergenekon" davası kapsamında tutuklu yargılanan CHP Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, "TBMM'de kabul edilen yasa (6352 sayılı kanun) sizi, heyetinizi, bizi hepimizi topladı ve ıssız bir adaya koydu. Siz bize mahkum edildiniz" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılan duruşmada, "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı kanun kapsamındaki talepleri sorulan sanıklardan CHP İzmir Milletvekili gazeteci Balbay, TBMM'de kabul edilen yasanın gerekçeleriyle birlikte okunmasını talep ettiğini söyledi.

Bu yasa tartışılırken en çok tutuklama ve tutukluluk sürelerinin tartışıldığını belirten Balbay, "TBMM'de kabul edilen yasa (6352 sayılı kanun) sizi, heyetinizi, bizi, hepimizi topladı ve ıssız bir adaya koydu. Siz bize mahkum edildiniz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve Yargıtay 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur'un, özel yetkili mahkemelerin uygulamalarına ilişkin beyanları olduğunu belirten Balbay, "Bunları size biz söylesek, a) salondan atarsınız, b) suç duyurusunda bulunursunuz, c) uyarırsınız, d) bizi dinler, adil yargılama yaptığınızı söylersiniz" dedi.

Kamuoyunun, sanıklarla birlikte mahkeme heyetini de dikkatinde tuttuğunu söyleyen Balbay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 6352 sayılı yasaya ilişkin açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, mahkemenin bunu da dikkate alacağını düşündüğünü söyledi.
Balbay, davada 19 iddianamenin birleştiğini, eklerin 5 milyon sayfaya ulaştığını belirterek, "Bizi kaç asırda yargılamayı düşünüyorsunuz" dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hüsnü Çalmuk'un, "hızlı, hızlı" demesi üzerine Balbay, "Uğrunda ölürüm diyorsunuz yani" dedi.

Balbay, 41 aydır tutuklu olduğunu, aleyhinde tek bir delil bulunmadığını belirterek, 6352 sayılı yasanın gerekçesinin mahkeme tarafından okunmasını talep ettiğini söyledi.

[PAGE]

Balyoz Davası'nda talepler

"Balyoz Planı" davası kapsamında tutuklu yargılanan 17 sanığın avukatları, müvekkillerinin, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklikler göz önüne alınarak tahliye edilmeleri istemiyle mahkemeye dilekçe sundu.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne gelen avukat Ziya Kara, kendisi ve avukat Ramazan Bulut tarafından "Balyoz Planı" davasının 17 sanığına ilişkin hazırlanan tahliye talepli dilekçeyi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne verdi.

Dilekçede, 17 sanığın uzun süredir tutuklu bulunduğu hatırlatılıp tutukluluk gerekçeleri belirtilerek, şöyle denildi:
"Yargı makamlarınca tutukluluk tedbirinin özensiz kullanıldığı konusunda kamuoyunda güçlü bir kanaat oluşmuş ve bu durum kamu vicdanını rahatsız eder boyuta ulaşmıştır. Bunun sonucu olarak yasama organı, bu durumu telafi edici ve tutuklamanın en son başvurulması gereken bir tedbir olmasını temin bakımından '3. Yargı Paketi' olarak bilinen 6352 sayılı yasayı çıkarmış, bu yasa 5 Temmuz 2012 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir."
Söz konusu yasayla yapılan değişikliklerin açıklandığı dilekçede, sanıkların, 6352 sayılı yasanın 98. maddesiyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109. maddesinde yapılan değişiklikler ve eklemeler dikkate alınarak, uygun bir adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesi istendi.

[PAGE]

Sivas Açık'tan 37 tahliye

Kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun'un, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan 37 mahkum tahliye edildi.

İşlemleri tamamlanan 37 mahkum, akşam saatlerinde cezaevinden çıkış yaptı. Tahliye edilen mahkumlardan Naci Gözel, 7 yıldır cezaevinde yattığını belirterek, cezasının bitmesine 11 ay kala denetimli serbestlikten yararlandığını söyledi. Serbest kaldığı için mutlu olduğunu ifade eden Gözel, "Bundan sonra önümüze bakıp çalışacağız. Bir daha buraya gelmeyeceğiz. Allah kimseyi buraya düşürmesin" dedi.

Sevda Çopuk ise, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine dilekçe verdiğini belirterek, dilekçeyi verdiği gün tahliyesinin gerçekleştiğini, çocuklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Halil Macit de, 10 gün önce erken tahliye olmanın sevincini yaşadı.
Tahliyelerin yarın da devam edeceği kaydedildi.