Tahliyeler başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından tahliyeler başladı...
 
 
Edirne: 173 tahliye
Edirne Açık Cezaevi'nden 173 hükümlü tahliye edildi.
Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Edirne Açık Cezaevi'nden 173 hükümlü tahliye edildi.
Tahliye edilenlerden Şaban Tunalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın sürpriz olduğunu belirterek, tüm hükümlülerin aynı mutluluğu yaşamasını dilediğini söyledi.
''Ruhsatsız silah bulundurmak'' suçundan cezaevinde bulunduğunu anlatan Cüneyt İbrik de ''Allah bir daha aynı durumu yaşatmasın'' diyerek, mutlu bir hayatın kendisini beklediğini kaydetti.
5 gün önce cezaevine giren ve 10 ay hükmü bulunduğunu belirten Yaşar Temeltaş da sürpriz gelişmeyle hükümlülere mutluluk yaşatanlara teşekkür ettiğini kaydetti.
Tahliye edilenler, cezaevi çevresinde dolaşarak, hükümlülerin maskotu haline gelen ''Umut'' adlı köpeği sevip, kendilerini almaya gelen yakınlarıyla cezaevinden ayrıldı.
 
Ankara'da tahliyeler
6411 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesinin ardından bu sabaha kadar Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan 164, Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan ise 50 hükümlü denetimli serbestlik tedbiriyle salıverildi.
6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, hükümlülerin denetimli serbestlikle tahliyeleri için ''açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme'' şartını kaldırmasının ardından cezaevlerinden salıvermeler devam ediyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan edinilen bilgiye göre, düzenleme uyarınca Ankara'daki cezaevlerinde salıverilmeyi talep edebilecek 600'e yakın hükümlü bulunuyordu. Bu hükümlülerden şu ana kadar 214'ü salıverildi. Bunların 164'ünün Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan, 50'sinin ise Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan bırakıldığı açıklandı.
Düzenlemeden yararlanmak isteyen hükümlülerin talepleri, infaz hakimlerince karara bağlanıyor.
İşlemlerin hızlı ilerlemesi için birer infaz hakimi, Sincan ve Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda çalışıyor.
Hükümlülerin yakınları da cezaevlerinin önünde bekliyor.
 
Eski Ankaragücü Kulüp Başkanı Ahlat da başvurdu
Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan eski Ankaragücü Kulüp Başkanı Bent Ahlat'ın da denetimli serbestlik tedbiriyle cezaevinden çıkmak için talepte bulunduğu ve talebinin incelendiği bildirildi.
 
Ankara'daki 3 cezaevinde görüşme odaları hazır
Kapalı cezaevlerindeki evli hükümlülerin eşleriyle görüşebilmelerine imkan tanıyan düzenleme doğrultusunda, Sincan F-1 ve F-2 ile kadın cezaevinde 2'şer odanın tamamlandığı belirtildi.
L-1 ve L-2 cezaevlerindeki görüşme odalarının ise kaba inşaatının bitirildiği kaydedildi. Bu cezaevlerindeki görüşme odalarının, cezaevi binası dışında inşa edildiği açıklandı.
6411 sayılı Yasa'nın, evli hükümlülerin eşleriyle görüşebilmelerine yönelik maddesi, 2 ay sonra yürürlüğe girecek.
 
Kandıra:160 tahliye
Kandıra Açık Cezaevi'nden 160 hükümlü tahliye edildi.
Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Kandıra Açık Cezaevi'ndeki 160 hükümlünün tahliyesine karar verildi.
Kandıra Açık Cezaevi'ndeki mahkumlardan şu ana kadar 356 başvurunun olduğu ve bu kişilerin tahliye işlemlerinin yarına kadar tamamlanmasının beklendiği bildirildi.
 
Muratlı: 53 tahliye
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesindeki Muratlı Açık Cezaevi'nden 53 hükümlü tahliye edildi.
Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Muratlı Açık Cezaevi'nden 53 hükümlü tahliye oldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, iyi halli mahkumların dosyaları infaz hakimleri tarafından tek tek inceleniyor. Denetimli serbestlik büroları, hürriyetlerine kavuşan mahkumların kalan ceza süreleri kadar "kamu yararına çalışma, karakola gidip imza atma" şeklinde kontrol altında tutulmasına karar veriyor.
Tahliye edilenler, kendilerini almaya gelen yakınlarıyla cezaevinden ayrıldı.
Tekirdağ'da F ve T tipinde kalan hükümlülerden ise şartları tutan olmadığı için tahliye gerçekleşmeyeceği öğrenildi.
Tekirdağ Muratlı Açık Cezaevi'nden ise 80 hükümlünün daha tahliye talebiyle dilekçe verdiği belirtildi.
 
[PAGE]
 
Düzce: 91 tahliye 
Düzce Açık Cezaevi'nde kalan 91 hükümlü tahliye edildi.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Düzce Açık Cezaevi'nde kalan 95 kişi tahliye taleplerini içeren dilekçe verdi.
Dilekçeleri incelenen 95 hükümlüden 4'ünün bu talepleri kabul edilmezken, diğer 91 kişi, yapılan işlemlerin ardından tahliye edildi.
Bu arada, 11 mahkumun daha dilekçelerinin inceleme aşamasında olduğu ve yapılacak incelemenin ardından şartları uyan mahkumların tahliyelerinin gerçekleşeceği bildirildi.
 
Gümüşhane: 30 tahliye
Gümüşhane E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde kalan 30 hükümlünün tahliye edildiği bildirildi.
Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Gümüşhane E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nden 30 hükümlü tahliye edildi.
Tahliye edilen 30 hükümlünün cezasının kalan kısmının, denetimli serbestlik uygulaması kapsamında toplum içerisinde infaz edileceği bildirildi.
 
Kırşehir: 135 tahliye 
Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan toplam 135 hükümlü tahliye oldu.
Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan 133, Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan da 2 hükümlü tahliye edildi.
Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değişikliğin gündeme gelmesinden itibaren gerekli çalışmaları başlattıklarını, yürürlüğe girmesinden itibaren de tahliyeleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
Dosyaların İnfaz Hakimliği'ne sunulmasından sonra hakim kararı ile iki cezaevinden toplam 135 hükümlünün tahliye edildiğini belirten Şahin, 11 hükümlünün işlemlerinin sürdüğünü, hak ediş tarihlerine göre onların da tahliye olacağını bildirdi.
Şahin, tahliye olanların Denetimli Serbestlik Bürosu tarafından "kamu yararına çalışma, karakola gidip imza atma" şeklinde kontrol altında tutulacağını kaydetti.
 
Diyarbakır: 77 tahliye
Diyarbakır E ve D tipi ile yarı açık cezaevinden 77 hükümlü tahliye edildi.
Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Diyarbakır E ve D tipi ile yarı açık cezaevlerinden 77 tahliye oldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Diyarbakır'daki cezaevlerinden 1'i hasta toplam 250 mahkumun tahliye edileceği öğrenildi.
 
Bartın: 5 tahliye 
Kamuoyunda "denetimli serbestlik" olarak bilinen 6411 sayılı yasadaki değişikliğin ardından Bartın Kapalı Cezaevi'nden 5 hükümlünün tahliye edildiği bildirildi.
Yasayla birlikte suç işleme riski yüksek olan hükümlülere şartlı tahliye tarihlerinin en az üçte biri kadar konutta infaz tedbiri uygulanacak.
18.00-08.00 saatleri arasında konutta infaz tedbiri uygulanan bu hükümlüler, akşamdan sabaha kadar evlerinde bulunmakla yükümlü olacak.
Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Bartın Kapalı Cezaevi'nden 5 hükümlü tahliye oldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 6411 sayılı yasada yapılan değişiklik ile hükümlülerin denetimli serbestlik tedbirlerinden faydalanmak üzere serbest bırakılmalarında son 6 aylarını Açık Ceza İnfaz Kurumlarında kesintisiz olarak geçirme şartı ortadan kaldırılmış oldu.
Yapılan bu düzenleme ile Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlü olarak bulunup şartlı tahliye tarihlerine 1 yıl kalmış hükümlüler denetimli serbestlik tedbirleri altında bulunmak üzere salıverilmeye başlandı.
Bartın'da tahliye edilenler, kendilerini almaya gelen yakınlarıyla cezaevinden ayrıldı.
 
Hükümlülere akşamdan sabaha evde bulunma zorunluluğu
Denetimli serbestlik tedbirleri altında bulunmak üzere salıverilen bu hükümlüler ikamet edecekleri yerdeki Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine başvuracak.
Bu hükümlülerin yapılan değerlendirmeleri ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sisteminden kayıtlarının incelenmesi sonucunda yeniden suç işleme riski yüksek olan hükümlülere şartlı tahliye tarihlerinin en az üçte biri kadar olacak şekilde konutta infaz tedbiri uygulanacak. 18.00-08.00 saatleri arasında konutta infaz tedbiri uygulanan bu hükümlüler akşamdan sabaha kadar evlerinde bulunmakla yükümlü olacak.
Emniyet, Jandarma ve Denetimli Serbestlik Memurlarınca yapılacak denetimler sonucunda hükümlünün belirlenen saatlerde evinde bulunmadığının tespit edilmesi halinde hükümlü İnfaz Hakimliğinin kararı ile Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna iade edilebilecek.
Konutta infaz kararı verilen bu hükümlülerin denetimi, gerek görülmesi halinde elektronik kelepçe ile de yapılabilecek.
Merkezi Ankara'da bulunan Elektronik İzleme Merkezi tarafından takip edilecek bu hükümlülerin haklarındaki denetimli serbestlik tedbirlerini ihlal etmeleri halinde, eş zamanlı olarak hükümlünün bulunduğu yerdeki Emniyet, Jandarma ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gerekli uyarı ve talimatlar verilebilecek.
Akşamdan sabaha kadar evlerinde bulunmakla yükümlü olan bu hükümlüler gündüzleri ise belirlenecek uygun bir kolluk birimine günlük olarak giderek başvuru yapmakla da yükümlü olacak.
Ayrıca bu hükümlüler, Denetimli Serbestlik Müdürlüklerince uygulanacak rehberlik çalışmalarına da dahil edilecekler ve aile içi şiddet, öfke kontrolü, iş bulma becerileri gibi programlara da katılacak.