Taksilerde yeni dönem

UKOME'nin şoför hizmet kalitesinin artırılmasına ilişkin kararı, Ocak 2017'den itibaren hayata geçecek. Uygulama bir puanlama sistemi ile yürürlüğe girecek. Bir disiplin kurulu oluşturulacak. Disiplin kurulu 100 puan üzerinden işlem yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, İstanbul'daki şoförlere "Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi" şartı getirildiğini belirterek, "Uygulama bir puanlama sistemi ile yürürlüğe girecek. Bir disiplin kurulu oluşturulacak. Disiplin kurulu 100 puan üzerinden işlem yapacak." dedi.

İstanbul Taksiciler Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İTEO'nun 2010 yılında Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığına ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine taksici ehliyeti ve kara liste uygulaması teklifi başvurusunda bulunduğunu belirtti. Uğur, taksiciliğin bir meslek haline gelmesi için "Taksi Şoförü Sicili ve Kara Liste" uygulamalarının hayata geçmesini sağlayan önerinin kabul edilmesiyle, artık "Toplu Taşıma Kullanım Belgesi"nin zorunlu olacağını söyledi.

Uğur, teklifin kabul edilmesiyle Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME), İstanbul'da ticari taşıt kullanan şoförler için "Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi" alma şartı getirdiğini kaydetti.

"Bu uygulama bizler açısından beyefendi taksiciliğe giden yoldur"

İTEO Başkanı Yahya Uğur, uygulamanın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu uygulama bizler açısından beyefendi taksiciliğe giden yoldur. 6 yıldır yaptığımız çalışmaların sonuç verdiğini görmek bizler için sevindirici. Daha önce UKOME'ye yaptığımız başvurularda gerek taksici ehliyetini gerekse Kara Liste uygulamasını defaatle istemiştik. Bu uygulama ile şimdiye kadar alınan eğitimler tek belgede toplanarak geçerliliğini koruyacak. Uygulama taksi, minibüs ve servis araçlarını kapsayacak ve belgenin kullanım süresi 2 yıl olacak."

Mesleğe yeni başlayacaklara eğitim verileceğini, meslek mensubu olanların yeniden eğitim almasına gerek olmadığını kaydeden Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uygulama bir puanlama sistemi ile yürürlüğe girecek. Bir disiplin kurulu oluşturulacak. Disiplin kurulu 100 puan üzerinden işlem yapacak. Şoför 100 puanı doldurduğu takdirde belgesi 6 ay askıya alınacak. İkinci ihlalde 12 ay boyunca taksicilik yapamayacak. Üçüncü kez 100 puanı doldurduğunda meslekten men edilecek. Puanlanacak 80 madde var. Sigara içmek, kılık kıyafet, müşteri almama gibi maddeler bu sistem dahilinde puanlanacak. Bu işlem için bir disiplin kurulu oluşacak. Esnafımız bu konuda rahat olsun kesinlikle yargısız infaz olmayacak. Bu sistem, gerçekten taksicilik yapmak isteyenlerin yolunu açacak ve mesleğimize kalite getirecek."

UKOME Kararı

UKOME'nin taksi, minibüs, servis aracı, fayton ve karayolu yük taşımacılığı yapan sürücüleri kapsayan kararı, Ocak 2017'den itibaren hayata geçecek.

UKOME kararına göre, "Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi"/ "Fayton Sürücü Belgesi" olmayan, minibüs, taksi, dolmuş, servis, fayton ve karayolu yük taşımacılığı yapan sürücüler, "Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi"ni alana kadar, taşıt kullanmaktan men edilecek. Sürücü, toplu taşıma aracı kullanım belgesini alsa dahi 3 ay süre ile taşıt kullanmaktan men edilecek.

Taşımacılık esnasında izin belgesinde yazılı güzergahı takip etmemesi durumunda da taksi, minibüs ve servis şoförüne 20 puan ceza yazılacak. Trafik akışını engelleyecek şekilde caddede veya ana arterde park eden taksi veya minibüs şoförüne 20 ceza puanı uygulanacak.

Taşımacılık esnasında sigara içen veya araçta yolcunun sigara içmesine göz yuman şoföre 20 ceza puanı verilecek. Mesafe veya trafik yoğunluğu bahanesiyle yolcu çağrılarına cevap vermemek veya yolcunun gitmek istediği adrese başka yolu bilhassa istemediği müddetçe en kısa yoldan götürmemesi durumunda da taksi şoförüne 10 ceza puanı verilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir