Taksim'de cumhuriyet gerginliği

Tünel'de toplanıp Taksim'e yürümek isteyen grup, polis barikatıyla karşılaştı. İstiklal Caddesi'nde gerginlik artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle Taksim ve civarında eylem olabileceğini değerlendiren polis ekipleri, Taksim’de geniş güvenlik önlemi aldı. Polis, tünelde toplanan ve yürümek isteyen gruba izin vermedi, 2 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet'in ilanının 90. yıl dönümü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Taksim’de emniyet ekipleri yürüyüş yapılmasına izin vermiyor. Taksim Meydanı’nda çok sayıda polis görev yapıyor. İstiklal Caddesi ve ara sokaklarda da polisin güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve İşçi Partisi üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup, Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplandı. Polis, Tünel Meydanı'nda toplanan gruba, 'Burası yürüyüş alanı değil' diyerek uyarılarda bulundu. Bu sırada polis, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diyerek slogan atan kişinin kimliğini vermesini istedi. Gözaltına alınan kişi 'Beni bırakın, ben panik atağım, kalbim var kalbim, bırakın' diye bağırdı. Gözaltına alınan kişi Tünel Meydanı'nda bulunan çevik kuvvet aracına bindirildi. Öte yandan meydanda bekleyen grup da polise tepki gösterdi. Bu sırada polis, Abidin G. isimli kişiyi de gözaltına aldı.

Vekille polis arasında kimlik tartışması

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve İşçi Partisi üyelerini de aralarında bulunduğu bir grup, Tünel Meydanı'nda toplandı. Polis de, Tünel Meydanı'nda toplanan gruba, 'Burada bu şekilde toplanmaya müsade edilmeyecek, bize yardımcı olursanız memnun oluruz. Lütfen Şişhane istikametine doğru yavaş yavaş devam edin lütfen" diyerek uyarılarda bulundu. Uyarının ardından grup da alkış tutarken bir kadın da 'Harikasınız yani harika' diyerek alkışlamaya devam etti.

Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Tünel Meydanı'na gelerek görevli başkomiserle tartıştı. Tanal, "1925'te çıkan bir kanun var. Bu 'Halk bayramı, Milli bayram' diyorlar. Bu kanunda yürürlükte diyor. Halk sokakta bayramını kutlayacak diyor. Özellikle getirdim. Özellikle bu kanunu da getirdim" dedi.

Tanal'ın bu sözleri üzerine başkomiser, "Bu kanunumuzu da biliyoruz. Bu kanunun haricinde valiliğinde bir karar alma yetkisi var. Bu bayram bizim de bayramımız. Biz de kutluyoruz. Resmi bayram Vatan Caddesi'nde kutlandı. Siz yürüyecekseniz buyrun yürüyün" diye konuştu. "Ben halkla yürüyeceğim" diyen Tanal, sivil polisleri kastederek, 'Bu arkadaşlarımızın hangisinin polis olup - olmadığını biz bilmiyoruz. Ben kimliklerine bakmak zorundayım. Çünkü içinde AKP'li militanlar da olabilir. Biz bunu Gezi olaylarında yaşadık. Eğer buradakiler polisse kimliklerini göstersinler. Hukuk dışına çıkıp çıkmadığının tespit etmiş oluruz. Kafalarına geçirdiklerini kaskın numarası, kask yoksa yaka sicil numarası" diye konuştu.

(DHA)

Bu konularda ilginizi çekebilir