”Taksim'de eyleme izin verilmeyecek”

Güler, bir siyasi parti ve terör örgütüne arka çıkan örgütlerin bildiri yayımladıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, bir siyasi parti ve terör örgütüne arka çıkan örgütlerin yayımladıkları bildiri ve haberlerle kitleleri, yarın Taksim'de yapılması planlanan kanunsuz bir oturma eylemine teşvik ettiğini belirterek, bu eyleme izin verilmeyeceğini bildirdi.

Vali Güler, yarın Taksim Meydanı'nda yapılması planlanan izinsiz eylemle ilgili olarak, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile Fatih'teki Emniyet Müdürlüğü'nde basın açıklaması yaptı. Taksim'de izinsiz eylem yapılması çağrısında bulunulduğunu belirten Güler, şunları kaydetti:

"Bir siyasi partinin ve bölücü terör örgütüne müzahir örgütlerin, yayımladıkları bildirilerde veya internet sitelerinde yer alan haberlerde, kitleleri, yarın Taksim'de kanunsuz bir eylem için toplanmaya teşvik etmektedirler. Özellikle bunun kanunsuz bir toplantı olacağını ifade etmek istiyorum. İlgili partiye böyle bir toplantının kanunsuz olacağı ve haklarında gerekli yasal işlemin yapılacağı tebliğ edilmiştir.

Ancak buradan ben de böyle bir kanunsuz toplantı için yapılan çağrılara alet olunmamasını özellikle belirtiyorum."

Muammer Güler, Türkiye'de son günlerde halkı huzursuz etmeye yönelik bir arayış olduğunu dile getirerek, "Maalesef son günlerde yurdun bir çok yerinde de artan bir ölçüde, kitleleri güvenlik güçleri ile karşı karşıya getirme, etnik bir çatışmanın temelini oluşturma, devleti zora sokma, halkı huzursuz kılmaya yönelik bir arayış var" dedi.

Bu arayış içerisinde bir çok araç yakma ve molotofkokteyli atma eylemlerinin sergilendiğini anımsatan Güler, İstanbul'da bu eylemlerden dolayı, son 20 günde 100'e yakın kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

"Parti ilçe yöneticilerinden molotofkokteyli saldırı eğitimi"

İstanbul Valisi Muammer Güler, bu kişilerden 40'tan fazlasının tutuklandığını ve çok sayıda molotofkokteyli ile araç yakmakta kullanılan malzeme ele geçirildiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda da soruşturmalar sürdürülüyor, eldeki görüntüler değerlendiriliyor. Maalesef bir partinin de ilçe yöneticilerinin bu molotofkokteyli eğitimini bizzat yaptırdıkları, özellikle de küçük yaşta çocukları bu işe alet ettikleri, burada kullandıkları da tespit edildi. 3 kişi bu nedenle de tutukludur. Bu parti yöneticileri ile ilgili olarak araştırmamız geniş bir şekilde sürdürülmektedir."

"İstanbul'da huzur ve asayişin bozulmasına yönelik hiçbir eyleme fırsat verilmeyecektir" diyen Güler, "Böyle bir toplantının kanunsuz olacağını, bu duyurulara hiçbir şekilde kulak asılmamasını da kendilerinden rica ediyorum. Yoksa güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmek suretiyle çok daha vahim olaylara sebebiyet verilebilir" dedi.

Masum basın açıklamaları şeklindeki toplantıların, daha sonra kitleler belli yerlere yöneltilerek kanunsuz yürüyüşlere çevrilmek istenmesinin "yanlış" olduğunu vurgulayan Vali Güler, şunları kaydetti:

"Bu suretle polisle jandarmayla karşılıklı çatışma ortamı yaratılmak isteniyor. Bu ortamın hiç kimseye faydası yoktur. Bazıları terör ve gerginlik ortamından beslenmek istemektedirler, buna izin verilmeyeceğini de özellikle ifade ediyorum.

Bununla ilgili tedbirleri değerlendirmek üzere bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğünden arkadaşlarımızla bir değerlendirme daha yapıyoruz. Bütün tedbirlerimiz alınmıştır. Hiçbir kanunsuz eyleme izin verilmeyecektir. Sevgili İstanbulluları bu konuda hassas olmaya ve güvenlik güçlerimize de bundan önce olduğu gibi yardımcı olmaya davet ediyorum."

"Yasal başvuruda bulunulmadı"

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Vali Güler, eylemi yapacağı belirtilen Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) bir miting talebi olup almadığına ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Bir miting söz konusu değil zaten. Böyle bir yasal başvuruda da bir talepte de bulunulmadı. Esasen Taksim toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı alanlardan olmadığı için böyle bir toplantıya izin verilmesi de söz konusu değildir. Zaten dolaştırılan haber de bir kanunsuz toplantıya teşviktir. Bir oturma eylemi şeklinde... Ama altında yatan esas gerçek, Türkiye'nin de bir çok yerlerinde, bazı illerde de benzer zamanlarda bir merkezden yönlendirilen bir eylem tarzında görülüyor. Bunu biliyoruz, izliyoruz."

Vali Güler, eylemlerle bir çatışma ortamı yaratılmak istendiğini vurgulayarak, "Böyle bir çatışma ortamı, böyle bir kardeş kavgası, böyle bir güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelme, hiç kimseye fayda vermez" diye konuştu.

Bu durumun İstanbul'un asayişi, huzuru için de son derece sakıncalı sonuçlar yaratacağını kaydeden Güler, "Kendilerine tekrar buradan böyle bir kanunsuz toplantıya katılmamaları konusunda gerekli uyarıda bulunuyorum. Rica ediyorum" dedi.