”Tan ile görüşmeler sürecek”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington Büyükelçisi Namık Tan ile istişarelerin süreceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısının geçmesinden sonra istişarelerde bulunmak üzere çağrılan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile bugün görüştüklerini, istişarelerin süreceğini söyledi.

Davutoğlu, Moritanya İslam Cumhuriyeti Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Naha Mint Mouknass ile görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, konuya ilişkin bir soru üzerine, Tan ile oylamaya ilişkin konuları bütün detaylarıyla ele aldıklarını, bundan sonra atılacak adımlar konusunda istişare ettiklerini belirtti.

Önümüzdeki günlerde değerlendirmelerin devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, bunun bir süreç olduğunu, bu süreci, hem barış perspektifini muhafaza edecek, ama aynı zamanda Türkiye'nin hiçbir zaman taviz vermeyeceği konularda baskı mevzu bahis olmayacak şekilde sürdüreceklerini ifade etti. Davutoğlu, "Ümit ederiz ki, bu konuda muhataplarımız gerekli mesajları almışlardır" diye konuştu.

Sırp medyasının Srebrenitsa'da yaşananlar için "dolaylı özür" niteliğinde bir bildiri yayımlanacağına dair haberlerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan görüşmelerinde "güven artırıcı önlemler bağlamında" bu konuyu ele aldıklarını ifade etti.

"Ümit ederiz ki, önümüzdeki günlerde Sırbistan parlamentosunda bu konuda bazı olumlu adımlar atılacaktır" diyen Davutoğlu, başta Bosna-Hersek olmak üzere Balkanlar'da kalıcı bir istikrar ortamının oluşması için gereken her çabayı sarf ettiklerine ve sarf edeceklerini söyledi.

Şam ziyaretiyle birlikte Suriye-Lübnan ilişkilerindeki gerginliğin aşılıp aşılmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, Şam ziyaretinin sadece Suriye-Lübnan ilişkileri bağlamında olmadığını, Türkiye ile Suriye arasında derin bağlar olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Şam ziyaretinde Suriye-Lübnan ilişkilerini de ele aldıklarını ve Türkiye'nin her iki ülkeyle "çok yakın" ilişkileri olduğunu belirterek, "Şu anda böyle bir kriz olduğunu düşünmüyorum. Bu şu an itibariyle aşılmış ve iki ülke arasında çok daha güven oluşturan bir ortam sağlanmıştır" dedi.

Elazığ'daki depremin ardından İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinin yayımladığı "Gerekirse İsrail yardıma hazırdır" şeklindeki mesajın bir süredir gerilen ilişkiler dikkate alındığında nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Davutoğlu, "İnsani konu gündeme geldiğinde her şey ikincil duruma düşer" diye konuştu. Davutoğlu, İsrail tarafından yapılan bu açıklamanın sevindirici olduğunu belirtti ve bu konunun siyasi bir gündemin parçası haline getirilmemesi gereğine işaret etti.

KKTC'de yapılacak seçimlere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Davutoğlu, KKTC'de yapılacak seçimlerin adanın "kendi demokratik işleyişiyle ilgili bir konu" olduğunu söyledi ve KKTC'nin birçok demokrasi testinden başarılı bir şekilde geçtiğini ifade etti.

Davutoğlu, KKTC'nin yerleşik bir demokratik geleneği olduğunu belirterek, "Adayların kimliklerinin, şahsiyetlerinin ötesinde, önemli olan bütün dünyanın KKTC'deki bu gelenekselleşmiş ve yerleşmiş demokrasiyi bir kez daha müşahede etmesi. Beklentimiz budur" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili verdiği kararı "tarihi bir karar" olarak nitelendirdi ve bunun "diplomatik bir başarı" olduğunu söyledi.

Bu kararın Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında "çok önemli bir gelişme" olduğunu belirten Davutoğlu, bu konunun ABD Temsilciler Meclisindeki karar nedeniyle fark edilmediğini söyledi.

Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile bugün yaptığı görüşmeden de bahsetti ve "Kıbrıs müzakerelerinin seyrini konuştuklarını" aktardı.

"Adadaki müzakere sürecinin iki taraftaki siyasi gelişmelerden bağımsız olarak güçlü ve kapsamlı bir barışa zemin hazırlayacak şekilde gelişmesine büyük önem veriyoruz" diyen Davutoğlu, bunu Downer'a da ilettiklerini ve müzakerelerin "gittikçe artan bir momentumla" devamını faydalı gördüklerini belirtti.

Karşılıklı Büyükelçilik açılacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Moritanya'nın karşılıklı olarak büyükelçilik açacağını söyledi.

Davutoğlu, Moritanya İslam Cumhuriyeti Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Naha Mint Mouknass ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Arap dünyasının ilk kadın dışişleri bakanını Ankara'dan ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Kadınlar Günü nedeniyle Konuk Bakana bir buket çiçek verdi.

Türkiye ile Moritanya arasında köklü geçmişe dayanan işbirliği bulunduğunu belirten Davutoğlu, iki ülke bayrakları arasındaki benzerliğe işaret etti.

İkili ilişkiler bağlamında Moritanya'yı özel bir ülke olarak gördüklerini kaydeden Davutoğlu, Türkiye ile Moritanya'nın önümüzdeki dönemde karşılıklı olarak büyükelçilik açmaya karar verdiklerini açıkladı.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Moritanyalı genç diplomatların eğitimine de özel önem verileceğini ifade eden Davutoğlu, ekonomik ilişkileri de geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Davutoğlu, Moritanya'ya teknik ve eğitim desteği sağlanacağını, bu ülkeyle madencilik alanında kapsamlı işbirliğinin de düşünüldüğünü kaydetti.

İki ülke arasındaki askeri işbirliğine de işaret eden Davutoğlu, bu işbirliğini Moritanya'nın istikrarını güçlendirecek şekilde geliştirmeye kararlı olduklarını söyledi. Davutoğlu, teröre karşı mücadele konusunda da Moritanya ile işbirliği içinde oldukların belirtti.

Davutoğlu, Moritanya'nın stratejik konumunu Türkiye'nin Afrika açılımı projesinde önemli ekonomik üs olarak değerlendirmek suretiyle, ilişkileri geliştirmek istediklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı davutoğlu, görüşmelerde Konuk Bakanın, başta Kıbrıs olmak üzere önemli konularda ülkesinin verdiği desteği sürdüreceğini söylediğini kaydetti.

Bu arada Davutoğlu, Elazığ deperemi nedeniyle yakınlarını kaybeden vatandaşlara da taziyelerini iletti.

Konuk bakan

Moritanya İslam Cumhuriyeti Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Mouknass da konuşmasına depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı.

Moritanya'nın kardeş Türkiye ile beraber olduğunu ve desteklerinin sonsuz olduğunu kaydeden Mouknass, Türkiye ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Konuk Bakan, Türkiye ile her alanda işbirliği yapmaya gayret edeceklerini söyledi.

Bu yıl içinde iki ülkenin karşılıklı büyükelçilik açacağını belirten Mouknass, bunun ikili ilişkileri geliştireceğine olan inancını dile getirdi.

Türk iş adamlarını yatırım için Moritanya'ya beklediklerini ifade eden  Mouknass, denizcilik, hayvancılık, enerji ve turizm alanlarında işbirliği yapılabileceğine işaret etti.

Mouknass ayrıca, Filistin davasına verilen destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Bir gazetecinin Türkiye'yi "bir idol" olarak görüp görmediğini ve Türkiye'deki gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Mouknass, iki ülke ilişkilerini "en üst seviyeye" getirmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye gerçekten büyük bir ülkedir" dedi.

"Türkiye dünya ülkeleri nezdinde etkinliği ve rolleri vardır" diyen Konuk Bakan, "Türkiye'nin gücü Moritanya'nın gücüdür" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir