Tankan anketi geriledi

BOJ tarafından düzenlenen Tankan anketine göre, büyük imalatçıların ekonomiye güvenini gösteren Tankan Endeksi eylül ayında 8 iken aralıkta 5'e geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya Merkez Bankasınca (BOJ) düzenlenen Tankan anketine göre, büyük imalatçıların ekonomiye güveni 7 çeyrektir ilk kez geriledi.

Güçlü yen ve yavaşlayan ihracatın etkisiyle Eylül ayında 8 olan Tankan Endeksi Aralık ayında 5'e geriledi. Gerileme, ekonomistlerin beklentilerinden daha az oldu. Ekonomistler, Endeks'in 3 olmasını bekliyorlardı.

Tankan Endeksi'ndeki bu gerileme iş dünyasında şartların iyi olduğunu belirtenlerin oranı ile kötü olduğunu belirtenlerin oranı arasındaki farkın azaldığını gösteriyor.

Ülkedeki büyük imalatçıların ekonomiye güvenini yansıtan Tankan Endeksine göre, Eylülde 2 seviyesinde olan imalatçı olmayan büyük şirketler arasında ekonomiye güven ise 1 seviyesine geriledi. 

Orta ölçekli imalatçıların güveni 4 seviyesinden 1'e inerken, küçük ölçekli imalatçıların güveni de eksi 14'ken eksi 12 oldu.

Tankan anketine göre, büyük imalatçılar Nisan'da başlayan mali yılda yatırımlarını yüzde 2,9 artırmayı planlıyor. Eylül ayında açıklanan Tankan anketinde ise yatırımların yüzde 2,4 artırılmasının planlandığı ifade edilmişti.

Japonya Merkez Bankası, anketi 11 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında toplam 11 bin 183 şirketle yaptı.

Bankanın Yönetim Kurulu toplantısının, 20-21 Aralıkta yapılması bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir