Tanrıkulu'ndan 'gezi raporu'na önergeli tepki

Tanrıkulu, Gezi Parkı eylemleri hakkında hazırlanan raporla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu, önerge aracılığıyla, Alevilerle ilgili soy kodlaması yapılıp yapılmadığı sorularını yöneltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 100 günden fazla süren Gezi Parkı eylemlerinde yaşananlara dair güvenlik birimleri tarafından bir rapor hazırlandı. Raporda Bayburt hariç tüm illerde 5 bin 232 eylem yapıldığı bilgisi yer aldı. Raporda yer alan bilgilere göre, hakkında soruşturma açılanların yarısının kadın, yüzde 78'inin ise Alevi olduğu iddia edildi. Bu iddialar üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gezi Parkı eylemleri hakkında güvenlik birimlerinin hazırladığı raporla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Böyle bir çalışmanın yapılması talimatını kim ya da hangi kurum verdi? Güvenlik Analiz Raporları hangi birim/birimler tarafından hazırlandı. Alevilerle ilgili ‘Soy Kodlaması’ mı yapılmakta? Yapılmakta ise Alevi vatandaşların soy kodları nedir?” soruları yer aldı.

Önergede, “Son 11 yıllık dönemde iktidarınız tarafından gizli bir ‘Fişleme Birimi’ kurulmuş mudur? Şüphelilerin yüzde 78’inin Alevi kökenli olduğu, nasıl tespit edilmiştir? Hükümetiniz Alevi vatandaşlar üzerinde bir tür fişleme mi yapmaktadır? Güvenlik birimleri tarafından bu kadar net bir şekilde ‘Yüzde 78’ oranının verilebilmesinin sebebi nedir?” sorularına da yer verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, soru önergesinde özetle şunları vurguladı:

“Haberlere konu olan çalışmada ‘Yüzde 78’ Alevi kökenli vatandaşların bazı sendikalar/ sivil toplum örgütleri, taraftar grupları içinde yer alanlar, ulusalcı, laik kesimler içinde olduğu, nasıl belirlenmiştir? Çalışmada Alevi vatandaşların öne çıkarılmasının gerekçesi nedir? Güvenlik birimleri tarafından bu tür bir çalışma yapılarak Alevi vatandaşların ön plana çıkarılması bir ‘Mezhepsel Ayrımcılığa’ neden olmayacak mıdır? Bu durum İnsan Hak ve Özgürlükleri ile bağdaşmakta mıdır? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi yaralanmıştır, bu yaralanmalar sonucu kaç kişi gözünü kaybetmiştir? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak halen kaç kişi yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir. Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi gözaltına alınmıştır, kaç kişi tutuklanmıştır?”

Bu konularda ilginizi çekebilir