TAPDK'nın taslağı, görüşleri bekliyor

Efes Pilsen Spor Kulübü'nün kapanmasına neden olabilecek düzenleme taslağının geleceği, kurumların görüşleriıyle netleşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, kamuoyunda tartışma yaratan Tütün ve Alkol Piyasasını düzenleyen Yönetmelik Taslağı'nın, gelen görüşlerden sonra Kurul'da yeniden ele alınarak, sonuca bağlanacağını bildirdi.

TAPDK Başkanı Küçük, Kurul tarafından hazırlanarak ilgili kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcilerine görüş için gönderilen "Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı"na yönelik eleştirileri değerlendirdi. Küçük, "Alkollü içki markalarıyla logo, amblem ve işaret şeklinde içki markalarını çağrıştıran tasarımların spor kulüplerine isim olarak verilmesini yasaklayan, bu isimleri almış kulüplere de bu aykırılığı düzeltmek için 1 yıllık süre veren" bu hüküm nedeniyle, Efes Pilsen Spor Kulübü'nün büyük tepkisini çeken düzenlemenin, henüz taslak halinde olduğunu belirtti.

Anadolu Endüstri Holding üst düzey yöneticilerinin yönetmelik taslağı konusunda 2 defa Kurum'a geldiklerini ifade eden TAPDK Başkanı şöyle konuştu:

"Bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu'nun tavsiyeleri ve bildirgeleri var. AB Komisyonu, 'spor, gençlik, alkol ve reklamın bir arada bulunmaması konusunda çok hassas. Bu hassasiyet raporlarında da yer alıyor. AB'nin tavsiye kararlarında, spor, alkol, gençlik ve reklamın bir arada bulunmaması isteniyor. AB'nin böyle tavsiye kararları varsa, AB bu konuda hassas davranıyorsa, ülkeler de bu hassasiyeti gösterecektir. Bizim de gençlerin korunmasına dönük ayrı bir hassasiyetimiz var."

Kurumlardan görüş istendi

Yönetmelik taslağının son halinin Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakları Genel Müdürlüğü, Spordan sorumlu Devlet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Rekabet Kurumu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kamu kuruluşuna görüş için gönderildiğini, aynı şekilde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) gibi sivil toplum kuruluşları ile ilgili sektör kuruluşlarından da görüş istendiğini kaydeden TAPDK Başkanı, bu görüşlerin bir bölümünün geldiğini, bazı kuruluşların da ek süre talep ettiğini söyledi.

Taslakta muafiyet yok

TAPDK Başkanı Küçük, alkollü içki markalarının spor kulüplerine isim olarak verilememesini içeren hükümden mevcut kulüplerin muaf tutulması talepleriyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Taslakta böyle bir muafiyet yok. Ancak taslakla ilgili süreçte Kurulumuz gelen görüşleri değerlendirecek. Ama dünyada böyle bir örnek yok. Diğer ülkelerde de bu alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlar var. Arkadaşlarımız, dünyadaki uygulamaları epey bir taradı. Ancak alkollü içki firmalarının isimleri bu tür spor faaliyetlerinde kullanılmıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir