Tarihi çağrıyla ilgili ilk tepkiler

PKK'ya silah bırakma çağrısı için başta muhalefet partileri olmak üzere ilk tepkiler gelmeye başladı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP Heyeti, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisin'deki görüşme sonrası tarihi ortak açıklama yaptı. Çözüm sürecinin kritik virajı konumundaki önemli açıklamaların yapıldığı ve HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in "PKK'yı silah bırakma için kongre toplamaya çağırıyoruz" dediği o görüşmeye ilk tepkiler gelmekte gecikmedi. 

"Bu vatana ihanet belgesidir"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bunun silah bırakma çağrısı değil; AKP'nin cumhuriyeti, vatanı, milleti PKK'ya peşkeş çekme anlaşması olduğunu söyledi. "Bu vatana ihanet belgesidir" dedi. Vural şöyle konuştu:

"Silah bırakma değil PKK'ya teslimiyet anlaşmasıdır. Yapılan açıklamada utanmadan vatan, millet, cumhuriyet tanımlarının yeniden yapılacağı söyleniyor. Bu ihanetin belgesidir. Bunun arkasında yatan PKK'nin silahla yapamadığını AKP silah bırakma kılıfıyla millete hazmettirmeye çalışmaktadır. Kiminle imzalanmıştır? İmzayı atan Erdoğan ile Öcalan mıdır?"

"PKK'ya paralel KCK devleti oluşturmak, Öcalan'a, PKK'ya af , özerklik sözü verildiği anlaşılmaktadır. Milletin adını,kimliğini, vatan, cumhuriyet, millet kavramlarını değiştirme vardır. AKP, PKK'nın, Öcalan'ın çözüm modelini kabul etmiştir. Bu ihanetin belgesidir."

CHP: Çözümün adresi TBMM

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Silah bırakma çağrısı keşke daha önce olsaydı. Silahların gölgesinde barış olmaz. Barışın birinci koşulu PKK nın silah bırakmasıdır. Ne olacaksa TBMM çatısı altında ve iradesinde olmalıdır çözümün adresi TBMM'dir" dedi. Altay, öne sürülen 10 maddelik şartın tamamının kabul edilmesi diye bir şey olmadığını belirterek, "Bu talepler oturulup konuşulur elbette Türkiye'de Kürt sorunu vardır ve çözülmelidir. 30 yıldır akan kan durmalıdır."

"Çözüm sürecini taçlandıracak"

Silah bırakma çağrısını değerlendiren AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner tarihi gelişme hakkında şöyle konuştu:

"Çözüm sürecini barışa ulaştırmak için çalıştı Cumburbaşkanımız... Bu açıklamayı çözüm süreci taçlandıracak bir açıklama olarak selamlıyorum. Demokratik siyasette çözüm yöntemleri bellidir. Demokratik diyoloji dediğimiz bir yöntemdir. HDP seçime gireceğini ilan etti. Barajı aşabilir, aşmayabilir. AK Parti'yi de çözüm partneri olarak da görüyorsa Pensilvanya'nın yanında durarak bunu yapması güveni zayıflatır. Kendi başına seçime girip kazanamazsam sokaklar karışır mesajı benimsememesi gerek bir dil olmalıdır... Barajın altında kalırsa tekrar ben parlomentoya giremedim, çözüm süreci yürümez anlayışına yaslanması kabul edilemez. Yeni bir siyasal tarzda karar kılmalı.