Tarihi demokrasi buluşması

İstanbul tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve üç siyasi partinin lideri, 5 milyon vatandaşla birlikte Yenikapı Meydanı’nda demokrasi için tek bayrak altında buluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başarısız darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan ‘Demokrasi nöbetleri’ dün akşam 81 ile birlikte Yenikapı Miting Alanı’nda yapılan “Demakrosi ve Şehitler Mitingi” ile taçlandırıldı. 

Hazırlıkları günler öncesinden başlayan miting için Yenikapı Miting alanında 60 metre genişliğinde sahne kuruldu. Sahnenin iki tarafına Türk bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dev posterleri asılırken, sahnenin sol tarafına, üzerinde FETÖ’nün darbe girişimi esnasında şehit olanların isimleri ve “Vatan size minnettardır” yazan dev pankart yer aldı. Sıcak havaya rağmen miting alanına sabah erken saatlerden itibaren gelmeye başlayan vatandaşlar, 10.30 itibariyle alana alınmaya başlandı. Hiçbir siyasi partinin amblem, flama ve bayrağının olmadığı mitingde, halk sadece Türk bayrakları ve kırmızı beyaz tişörtleriyle nı dalgalandırınca, alan tamamen kırmızıya büründü. 

Saat 17.30’de başlayan mitinge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Başbakanlar Ahmet Davutoğlu ve Tansu Çiller, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve AA'nın açıklamasına göre 5 milyon İstanbullu katıldı. Türkiye tarihinin en büyük mitingi olarak nitelendirilen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde halk darbeye karşı tek yürek, tek nefes oldu. 

İstiklal Marşı’nın okunması ve demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunulması ile başlayan mitingde Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez öncülüğünde dua edildi. 

Liderler biraraya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi miting öncesinde Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kahraman ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir süre sohbet etti.

thumbs_b_c_17dbe2a41a40996168721129817101f6.jpg

Erdoğan: Bu görüntü 16 Temmuz kadar üzmüştür

Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde halka seslen Erdoğan, birlik beraberlik mesajı verdi. 

thumbs_b_c_4f3a6e9ada348e775b9421c9d17bb234-001.jpg

 Bu akşam demokrasi nöbetine “bir virgül” konulduğunu söyleyen Erdoğan, “Çarşamba akşamı noktayı koyacağız” dedi.

15 Temmuz’un dostlarımıza bu ülkenin sadece siyasi, ekonomik, diplomatik saldırılara değil, aynı zamanda askeri sabotajlara karşı da güçlü olduğunu, yıkılmayacağını, rayından çıkmayacağını gösterdiğini ifade eden Erdoğan, “Aynı gece Türkiye’nin yerle yeksan olması için ellerini ovuşturarak bekleyen düşmanlarımız ise ertesi güne bundan sonra işlerinin çok daha zor olduğunu görmenin kahrıyla uyandılar. Her meşrepten insanımızla verdiğimiz şu görüntü var ya, bu görüntü ülkemizin düşmanlarını 16 Temmuz sabahı kadar üzmüş ve kadretmiştir. Bu manzara Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşacağının ilanıdır. Bu manzara birliğin beraberliğin kardeşliğin sadece temenni, slogan değil bir hakikat olabileceğinin ilanı ve ispatıdır. Bu manzara, bin yıllık vatanımızın tek bir taşına dahi göz dikenlerin ödemeyi göze alacakları bedelin ilanı ve ispatıdır. Bundan sonra işimiz ne biliyor musunuz? Artık muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak" diye konuştu.

“Gazi'den 96 yıl sonra aynı soruyu soruyorum” Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal’in, 1920'de ülkenin büyük bölümünün işgal altında olduğu günlerde ‘Milletimiz çok büyüktür, hiç korkmayalım. O, esaret ve zillet kabul etmez” dediğini hatırlatarak, “Gazi’den 96 yıl sonra Yenikapı Meydanı’ndan aynı soruyu sizlere soruyorum. Ey millet, sen esaret ve zillet kabul eder misin?” diye sordu. Alanda bulunanların ‘hayır diye seslenmesi üzerine Erdoğan, “Mesele bu. Bu millete kimse bu esareti asla getiremeyecektir” dedi. Halkın idam taleplerine de işaret eden Erdoğan, bunun kararını verecek mercinin TBMM olduğunu, oradan gelecek kararı da kendisinin onaylayacağını söyledi. Darbe girişimini çok iyi analiz etmeleri gerektiğine işaret eden Erdoğan, “Sadece bu ihaneti gerçekleştirenleri değil, onların arkalarındaki güçleri, onları harekete geçiren saikleri de iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Yıldırım: Siyasetteki birlikteliği bozmayacağız 

Başbakan Binali Yıldırım da Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde birlik ve beraberlik mesajı verdi.

thumbs_b_c_883df404dbd67e4d7dfca826fb849056.jpg

Yıldırım, “Siyasette meydana gelen bu birlikteliği bozmayacağız. Uzlaşmayı, işbirliğini daha da güçlendireceğiz” dedi.

FETÖ liderinin Türkiye’ye gelip hesap vereceğini söyleyen Yıldırım, " Sayın Cumhurbaşkanım 15 Temmuz’da bu milletin önüne geçtiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. CHP Genel Başkanı’nı yürekten selamlıyorum. MHP Genel Başkanı’nı yürekten selamlıyorum. AK Parti’li kardeşlerim, CHP’li kardeşlerim, MHP’li kardeşlerim, her siyasi görüşten değerli vatandaşlarım bu muhteşem kardeşlik tablosunu yaşattığınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

“15 Temmuz 2. Kurtuluş Savaşıdır” 15 Temmuz’u 2. Kurtuluş Savaşı olarak nitelendiren Yıldırım, şunları söyledi: “Bu topraklara Haçlı seferleri yaptılar. Ankara savaşında bize fetret yaşattılar. Biz oradan bir cihan devleti olarak doğduk. 100 yıl önce bu toprakları işgal ettiler ama biz oradan tek bir millet olarak doğduk. Bize kötülük yapacaklarını zannedenler yanıldılar. Bu anlamlı tabloyu hesap edemediler. Siyasette meydana gelen bu birlikteliği bozmayacağız. Uzlaşmayı işbirliğini daha da güçlendireceğiz. Türkiye’yi milletimizle, partilerimizle 2023 hedeflerine taşıyacağız. Kürt ve Türk arasındaki bu mikropları temizleyeceğiz. Aramıza giren bölücü terör örgütünü de aramızdan çıkaracağız. Ekonomiyi daha da büyüteceğiz, dostlarımızı çoğaltacağız. Türkiye’nin mikroplarından temizlendiği gündür 15 Temmuz. FETÖ lideri Türkiye’ye gelecek, hesabını verecektir.”

Bahçeli: FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı

Mitingin ilk konuşmasını yapan MHP lideri Bahçeli darbe girişiminin, yeni bir istila denemesi, yeni bir kıyım ve yıkım hamlesi olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Mondros'ta çerçevesi çizilip Sevr'de dayatılan imha planları, 15 Temmuz'da yeniden gün yüzüne çıkarıldı. 'Su uyur düşman uyumaz' sözü bir kez daha anlam ve karşılığını buldu. Zalimler, hainler, emperyalizmin maşaları, bu defa Türk askeri kılığına girdiler, milletin silahını yine millete çevirdiler, milletin imkanlarını kullanarak yine millete öldürücü darbe vurmak istediler. Alim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi. İblis'e ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı."

thumbs_b_c_5063c79de7bda48fb36d6e13f6610831.jpg

Kılıçdaroğlu: Siz bir tarih yazdınız

Bahçelinin ardından konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Her şartta demokrasiye sahip çıkmalıyız. Halk, direnme gücünü kullanarak, tankların önüne çıkarak demokrasiyi savunmuştur. Mücadeleyi yapan herkese şükranlarımı sunuyorum. Siz bir tarih yazdınız.

Sadece darbe değil demokrasi üzerinde tüm vesaitleri yok etmeliyiz. Her türlü gölgeye son vermeliyiz. Ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi. Birinci sınıf demokrasi diyoruz.

Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkmalıyız. Mustafa Kemal ve silah arkadaşları Cumhuriyet'i kurarken 1921'de bir anaysa yaptılar İlk madde diyor ki hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Evet, hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Dolayısıyla hiçbir kimseye hiçbir aileye imtiyaz tanınmıyor. İnancı yaşam tarzı ne olursa tüm vatandaşlar kanun önünde eşittir.

thumbs_b_c_21c0d51403064f873b16789bc48f8e9a-001.jpg

Genelkurmay Başkanı Akar’dan sürpriz konuşma​

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar programda olmamasına rağmen sürpriz bir konuşma yaptı

Akar, "15 Temmuz günü ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış bir grup illegal çete mensubu terörist hain Fetullahçı Terör Örgütü, tarihimizde görülmemiş bir şekilde, vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve rezaleti yaşatmış ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürmüşlerdir." dedi. 

Akar, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikapı'da düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde yaptığı konuşmada, böyle anlamlı bir mitingde, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesiyle birlikte bulanmanın onur ve heyecanını yaşadığını söyledi.

Orgeneral Akar, 15 Temmuz'da ülkenin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte TSK'ya sızmış bir grup illegal çete mensubu terörist hain Fetullahçı Terör Örgütü'nün tarihte görülmemiş şekilde vatana, millete, cumhuriyete bu zilleti ve rezaleti yaşattığını, TSK'nın şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürdüğünü ifade etti.

thumbs_b_c_dbadcda76e8a853da7f2a861db3e098f.jpg

TBMM Başkanı Kahraman: Darbeleri tarihe gömdüğümüzü duyurmak için bir aradayız

TBMM Başkanı Kahraman alanda yaptığı konuşmada, "Ay yıldızlı bayrağımız altında tek millet, tek devlet ve tek vatan şuuru ve inancı içinde olduğumuzu haykırmak ve darbeleri tarihe gömdüğümüzü bütün dünyaya duyurmak için bir aradayız." ifadelerinin kullandı.

thumbs_b_c_ea0db5d132706c6e82137ae8d97ccf4f.jpg

Kahraman, "Büyük bir badirenin içinden birlikte çıktık. Milletimizi birbirine düşürmek isteyen şer güçlere karşı direndik ve kazandık. Açtıkları okullarda, kurdukları dershanelerde yetiştirdikleri robot beyinlerle milletin kurumlarına yerleştirdikleri ajan ve vatan hainleriyle devletimizin içerisine sızarak bizlere karanlık dehlizleri layık gören insan müsveddelerine milletimiz hak ettikleri cevabı en güzel şekilde verdi." diye konuştu.

15 bin polis, 15 bin sivil görev aldı 

Miting alanına raylı sistem ve deniz yoluyla gelen vatandaşlar, kurulan 165 metal dedektörlü arama kapısından geçtikten sonra şapka ve bayraklarını alarak miting alanına girdi. 

Sahnenin sağında ve solunda üçer bin kişilik podyum kuruldu. Protokolün büyük bölümü, şehit aileleri ve gaziler için ayrıldı. Mitinge gelen vatandaşlar, güvenlik nedeniyle 165 dedektörlü kapıdan geçerek alana alındı. Alanda daha önceden eğitimli köpekler tarafından arama yapıldı. Çok sayıda sanatçı da miting alanında halkla buluştu. Aralarında Orhan Gencebay, Yavuz Bingöl, Metin Şentürk, Nihat Doğan, Zerrin Özer, Hakan Altun, Müşerref Akay gibi isimlerin de bulunduğu ünlüler Bebek sahilinde buluşarak tekne ile Yenikapı’ya geldi. İbrahim Tatlıses, Fatih Terim, Acun Ilıcalı da mitinge katılan ünlüler arasında yer aldı. Havadan iki polis helikopteri alan üzerinde güvenlik uçuşu yaparken, deniz tarafından da hem sahip güvenlik hem de savaş gemileri önlem aldı. Mitingde 15 bin polis ve 15 bin sivil görev aldı. Basın ve engelliler için platform oluşturulan miting alanında, çadır hastane, sağlık noktası, mescit, mobil tuvalet ve şadırvan ile su dağıtım noktaları yer aldı. 102 ambülans, 1 ambülans helikopter ve 20 itfaiye aracı hazır tutuldu. 

“Türkiye’de kurulan en büyük ses düzeni”

Türkiye tarahinin en büyük ses sistemi kuruldu. Sesin tüm miting alanından duyulması için 35 kulede kurulan toplam 1 milyon Watt’lık ses sistemi kuruldu. 2.5 milyon Türk bayrağı, 1.5 milyon şapka dağıtıldı.