Tarihi Kentler Buluşması ve Kayseri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

Kayseri geçtiğimiz günlerde, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 10. yılı "buluşması"na sahne oldu. Uygarlıkların beşiği, umur görmüş koca kent, üç gün boyunca hem birliğe üye belediyelerin ileri gelenlerini hem de Avrupa Konseyi Eğitim ve Kültür Komitesi'ne üye 25 ülkenin temsilcilerini ağırladı.

TKB, aynı zamanda Avrupa Tarihi Kentler Birliği üyesi... On yıl önce 52 belediyenin katılımı ile kurulan, bugün rüştünü kanıtlamış saygın bir kuruluş. 308 üyesi var. Birlikten amaç; üye belediyeler arasında dayanışma sağlayarak, kentlerin sahip olduğu kültürel mirası korumak ve de toplumun tüm bireylerine tarihsel dokuyu "koruma" bilincini aşılamak…

Kayseri, uygarlıkları birbiriyle buluşturan bir coğrafya. Kültürel zenginliklerin Anadolu'daki nirengi noktalarından biri. Çoğu tarihsel değer, bu kentte toplumsal bilinç geçmişte yeterince geliştirilemediği için hoyratça yok edilmiş de olsa, bu tür etkinliklerin zamanla burada yapılması, aydınlık bir geleceğin habercisi olması bakımından umut verici bir gelişme…

TKB, kentlerdeki tarihi dokunun korunmasına özen gösteriyor. Bu bahiste, kararlı bir duruş sergileyerek somut adımlar atıyor. Dahası; kültürel değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması bilincinin, toplum düşüncesinde yer edinmesini sağlamak için yoğun çaba harcıyor. Bunu, sergilenen tavrın, dile getirilen konuşmaların içeriğinde de görmek mümkün.

Örneğin; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TKB'den övgüyle söz ederek, "Geçmiş dönemlerde talan edilmiş, yağmalanmış inanılmaz bir tarih zenginliğimiz vardı. Tarihi Kentler Birliği bu önemli geçmişi hiç olmazsa bir yerinden tutup, yeniden ayağa kaldırarak, geleceğe yürümemizi sağlıyor" diyor.

Keza, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kentlerin gelecekte nereye gitmek istediğine bugünden karar vererek, yol haritasını o doğrultuda çizmeleri gerektiğine vurgu yapıyor ve ekliyor: "Evrensel değerlere sahip Anadolu kültürünün ortak akıl ve birikimle yeşertileceğine inanıyorum. Bu inançla çok iş yapacağımıza eminim."

Bu görüşlerle örtüşen bir katılım da Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği Başkanı Louis Roppe'den geliyor. Bakınız Roppe ne diyor:

"Kayseri tarihi, kültürü ve gelenekleriyle tüm Türkiye'yi yansıtan bir kent. Doğu ile batı arasında çok önemli bir köprü. Üstelik, tüm kültürlerin beşiğini oluşturan bir köprü… Eğer bu kentte miras korunacaksa tüm yönetim ve halkın katılımı çok önemli. Zira katılım yalnızca dengeli ve sürdürülebilir bir politika oluşturulmasına katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda ortak bilincin oluşturulmasında vatandaşların sorumluluk üstlenmesini de sağlar."

Doğru söze ne denir?

Kültürel mirasın korunması bahsinde, günümüz belediyelerinin el ele vererek birlikte çaba harcamaları mutluluk verici bir gelişme. Özverili bir çaba içine girerek, kutsal bir amaç için seferber olan Birlik Başkanı Mehmet Özhaseki ve TKB üyesi belediyelerin başkanlarını kutlamak gerek. Umarım belediyelerimizin bu kararlı duruşu, ödün vermeden hep ayakta kalır.