Tarihi surlara Avrasya Tüneli düzenlemesi
Asya ile Avrupa’yı İstanbul Boğazı’nın altından 3 katlı bir tüp geçitle birleştirecek Avrasya Tüneli’nin yer üstündeki etapları için düğmeye basıldı.
Temeli 2011 yılında atılan ve 2017 yılında açılması planlanan Avrasya Tüneli’nden sonra kesintisiz erişimin sağlanabilmesi için kavşak ve yol genişletme çalışmaları için imar planında değişiklik yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen ‘İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi Avrasya Tüneli’ imar planına göre tünel, Avrupa yakasındaki çıkış noktası olan Kazlıçeşme üzerinde yapılacak kavşakla bağlanacak. Bakırköy-Yenikapı arasındaki sahil yolu, ortadaki transit yol kaldırılarak 3’er şeritli hale getirilerek akışkan bir trafik sağlanması planlanıyor.
Kara suları ile deniz surları birleşiyor
Fatih, Zeytinburnu ve Bakırköy sahili boyunca ilerleyecek proje, şu anda deniz ve kara surlarının birleşme noktası olan Mermer Kule’nin denize olan konumunu değiştirecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, geçtiğimiz Ekim ayında Kara Surları ile Deniz Surlarının Mermer Kule’de birleştirilmesi için çalışma yürüttüklerine ilişkin basın mensuplarına ipucu vermişti. Bu plana göre, surları bölen mevcut sahil yolu iptal edilerek, Mermer Kule’nin güneyinden geçecek. Şu anda yolun geçtiği ve projenin yapılmasıyla birlikte sur içinde kalacak bölge ise rekreasyon alanı olarak kullanılacak.
8 şeritli yol yapılacak
Raporda ayrıca, Veliefendi Hipodrom’unun yer aldığı Onuncu Yıl Caddesi ile Turan Güneş Caddesi arasındaki Kennedy Caddesinin kapasitesinin arttırılmasının planlandığı, “Kennedy Caddesi’ne direkt bağlanan yolların, trafik hızını düşüreceği tespit edildiğinden planlanan yolun kuzeyinde de 2 şeritli yan yol” inşa edileceği belirtiliyor. Bu plana göre İstanbul’un siluetini bozduğu iddiasıyla tıraşlanması istenen 16:9 kulelerinin bulunduğu sahil bandı yeni yapılacak dolgu çalışmaları ile genişletilecek. Plana göre Onaltıdokuz kulelerinin önünden 8 şeritli yol geçecek.
CHP'den projeye eleştiri
İBB Meclisi’nde oyçokluğu ile onaylanan rapora göre, tüp geçişi işletmeye açıldığında, yolun kenarında kalan 2,5 metrelik kısım yaya yolu ve bisiklet yolu olarak kamunun kullanımına açık kalacak. 6 kısımdan oluşan projenin, önceden planlı bir şekilde değil de mevcut gelişmelere göre planlandığını belirten CHP Meclis üyesi mimar Esin Hacıalioğlu, yolların eklenmesi ile sahilin vatandaşın ulaşımına kapatılacağını söyledi.
Avrasya Tüneli’ni sadece lastik tekerlekli ulaşıma yönelik olduğu, toplu ulaşıma hitap etmemesi nedeniyle eleştiren Hacıalioğlu, bu yoldaki yoğun ve akışkan araç trafiği yaşanacağına dikkat çekti. Hacıalioğlu, “Madem projeden vazgeçmiyorsunuz, hiç olmazsa bu yolu zemin altına alalım ki insanlar sahile ulaşabilsinler” önerisinde bulundu