Tarım Platformu'nda 'ikili görüşmeler' başladı

TÜSKOOP Genel Başkanı Uysal, "Kooperatifler olsun, birlikler olsun ayakta durabilmenin tek yolu yine TBMM'ye çıkıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA -  Tarım Platformu Tarım Hayvancılık Tedarik 2010 İkili Görüşmeleri Antalya Kervansaray Otel'de başladı. Üç gün sürecek görüşmelerin sonunda ortak sonuç bildirgesi yayımlanacağı açıklandı.

Platformun açılışında konuşan Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP) Genel Başkanı Halis Uysal, sözlerine Atatürk'ün, 'Kooperatifçilikten birlik, birlikten de kuvvet doğar' sözleriyle başladı. Türkiye'de sayıları 11 bine yaklaşan kooperatif ve 18 milyon ortağının bulunduğunu ifade eden Uysal, hala yetkililere seslerini olması gerektiği gibi duyuramamanın sancısını yaşadıklarını belirtti.

Çiftçiler için yaşamsal önemi olan girdilerin başında elektriğin geldiğinden söz eden Uysal, şöyle konuştu:

"Bugüne değin elektriklerde icraya verilmiş ya da verilmemiş, taksitlendirilmiş yahut taksitlendirilmemiş tüm borç faizlerinin kaldırılması, anaparanın üçer ay taksitlerle altı ay içinde ödenmesi, borçlunun isteğine göre, TEFE veya TÜFE gibi ufak bir faiz konularak borcunun 36 aya kadar yayılması öngörülmektedir. Bu maddeler, hükümetin henüz taslak metni olarak TBMM'ye gelecek. Geldiğinde de biz tezimiz olan faizlerin kaldırılması, anaparanın senede iki taksit olmak üzere üç seneyi geçmemek şartıyla ödenmesini öngörmekte olup, bunun Meclis'te de takipçisi olacağımızı bilmenizi isteriz."

Toplantıda yarından itibaren kooperatiflerin ve üretici birliklerinin sorunlarının tartışılacağını ifade eden Uysal, ortak bir sonuç bildirgesi yayımlanacağını ve buna hep birlikte imza atacaklarını kaydetti.

Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke

Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke tarımsal desteklemeler konusuna genel manada bakıldığında son yıllarda Hükümet ve Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere sağlanan finansal desteğin boyutunun geçmiş yıllarla mukayese edilemeyecek kadar büyük miktarlara ulaşmış olduğunu görebildiklerini ifade etti.

Ortaklarının finansal manada kredi ihtiyaçlarının yanında her türlü tarımsal girdi ihtiyacını karşılayan, aynı zamanda da ürünlerini başta kendi fabrikalarında olmak üzere değerlendiren bir kuruluş olması nedeniyle de tarımın vazgeçilmez bir unsuru durumunda olduklarını dile getiren Teke, şöyle konuştu:

"2011 yılında da 4 milyar TL kredi kullandırmayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl bu hedefe de ulaşmak için yoğun çaba sarf edeceğiz. Ortaklarının kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri bugün çiftçilerin her türlü ihtiyacına cevap verir duruma gelmiştir. Kredi ihtiyacının yanı sıra ortak ürünlerin değerlendirilip pazarlanmasına, tohumundan ilacına, gübresinden mazotuna kadar üreticisinin her an yanı başındadır."   

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tokoğlu

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, Türkiye'de son dönemde hayvancılığa ciddi teşvikler olduğunu, desteklerin 15 kat artırıldığını, sıfır faizli hayvancılık kredileri verildiğini anlattı. Tokoğlu, "Üretici mutlu mu, hayır. Yarınımızdan endişeliyiz, bizler güven bekliyoruz. Asgari 5 yıl sonrasını görebilecek, nasıl hareket edebileceğimizi, yol haritamızı çizebilecek güvene sahip olmak istiyoruz. İstikrarsızlık bizi devamlı tarımda geriye götürmüştür. Destekler 15 kat artırıldı ama piyasada istikrar yok. Son günlerde yem fiyatlarındaki artış ile 5-6 aydan bu yana istikrarlı olan süt fiyatında da gerileme başladı" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir