Tarımda zam şampiyonu patlıcan oldu

Tarım sektöründe 20010 Aralık ve 2011 Aralık ayı karşılaştırıldığında market fiyatlarında son bir yılda en fazla artış yüzde 102 ile patlıcanda yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birlik binasındaki basın toplantısında geçen senenin değerlendirmesini yaptı.
Tarımın 2011 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 5,3 oranında büyüdüğünü ifade eden Bayraktar, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2 milyon 800 bin çiftçi desteklerden faydalandığı halde kayıtlı olmayan yaklaşık 2,5 milyon çiftçi desteklerden mahrum kalmaktadır. Bu nedenle bütün çiftçileri kayıt altına alacak şekilde gerekli çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
Mazot ve gübrenin en önemli tarımsal girdiler arasında yer aldığını anlatan Bayraktar, "2010-2011'de üreticinin mazot alım gücü açısından mısır, pamuk, buğday ve arpada gübre alım gücü açısından ise arpa, mısır, ayçiçeği, soya, şeker pancarı, pamuk ve tütün ürünlerinde azalma görülmüştür" dedi.
Geçen sene Ekim ayına kadar kırmızı et üretiminin 560 bin tonu geçtiğini belirten Bayraktar, kırmızı et ithalatının başlamasından bu yana geçen 1,5 senede yaklaşık 1,5 milyar dolar döviz ödendiğini, kırmızı et üretiminde ithalatın başladığı döneme ancak yaklaşabilen üretimin sağlandığını ve perakende sığır eti, koyun eti, salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin fiyatlarının yüzde 3 ile yüzde 27 arasında arttığını savundu.
"Biz üretmezsek Türkiye aç kalır"
2010 Aralık ve 2011 Aralık ayı karşılaştırıldığında market fiyatlarında son bir yılda en fazla artışın yüzde 102 ile patlıcanda yaşandığını belirten Bayraktar, bunu yüzde 72 ile salatalık, yüzde 63 ile mandalina ve yüzde 62 ile sivri biberin izlediğini anlattı.
Marketlerde fiyatı en çok düşen ürünün yüzde 27 ile kuru soğan olduğunu belirten Bayraktar, bunu yüzde 17 ile armut, yüzde 14 ile patates, yüzde 10 ile pırasanın izlediğini söyledi. Bayraktar, "Bugün gelinen noktada üreticiden tüketiciye ulaşan süreçte fiyatlar 2-3 kata varan oranlarda artmaktadır. Bu durumdan zarar gören yine üreticiler ve tüketiciler olmaktadır" diye konuştu.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
"Türk çiftçisi olumsuzluklara, uluslararasın rakipleri karşısındaki dezavantajlarına rağmen 2011'de 74 milyonluk Türkiye nüfusunu, 30 milyon turisti doyurmuş, bunların yanı sıra yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracatla bir rekora imza atmıştır. Yapısal sorunlarımız çözülerek rakip ülkelerin şartlarına kavuştuğumuzda Türk çiftçisi Cumhuriyetimizin 100. yılında 85 milyonluk Türkiye nüfusu ile 50 milyon turisti besleyecek, çevre ülkelerin gıda açığını kapatacak, 30 milyar dolar ihracat geliri ve ekonomimize 150 milyar dolar hasıla sağlayacak gıda üretimini gerçekleştirecektir. Türkiye'nin potansiyeli buna elverişlidir. Yeter ki çiftçimiz desteklensin, akılcı devlet politikaları uygulansın."
Bu konularda ilginizi çekebilir