Tarımsal destekler 5,6 milyar lira olacak

Son sekiz yılda tarıma aktarılan toplam kaynak 36 milyar liranın üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, 2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal desteklerin 2010'da 5,6 milyar liraya ulaşacağını bildirdi.

Kirişçi, Ulusal Pamuk Konseyi'nce düzenlenen "Pamukta İstikbal Arayışı" konulu "1. Ulusal Pamuk Zirvesi"nin açılışındaki konuşmasında, tarımsal gelişmişliğin kalkınmanın da ölçütü olduğunu ifade ederek, bu nedenle tarımın sorunlarının göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Son sekiz yılda Türkiye'de tarıma aktarılan toplam kaynağın 36 milyar liranın üzerine çıktığını ifade eden Kirişci, "2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal destekler 2010'da 5,6 milyar liraya ulaşacak. Bu tarıma verdiğimiz önemi ortaya koyuyor" dedi.

Kirişçi, eskiden tüm desteklemelerde olduğu gibi pamukla ilgili olanın da en erken bir yılda verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Son yıllarda üretici pamuk yerine mısıra yöneliyor. Mısır, Türkiye'nin birçok yöresinde yetişirken pamuk öyle değil. Bu tercih, mısırın baştan sona mekanize olmuş olmasından ve daha az zahmetli, daha yüksek gelirli ürün olma özelliğini sürdürmesinden kaynaklanıyor. Bu sürdüğü sürece bu talebin değişme şansı yok. Bugün Adana'da bütün ürünler yetişebiliyor, ancak, üretici en zahmetsiz ve en fazla kar getirene yöneliyor. Biz diyoruz ki pamuk bir ülke için zenginliktir. Adana'nın zenginliği, hatırlanacağı gibi pamukla başlamıştır. Ama maalesef tarım sektörü siyasilerin her zaman iştahını kabartmış ve ayaküstü, günübirlik politikalar cirit atmıştır."

Kirişçi, zirveden çıkacak sonuçların detaylarıyla ilgili tüm kurumlarda değerlendireceklerini vurgulayarak, düzenleyenlere teşekkür etti.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz ise "Tarlaya atılan tohumdan, dükkanda satılan gömleğe" sloganıyla hakları korumaya, üretimi geliştirmeye ve yüceltmeye çalıştıklarını bildirdi.

Kocagöz, "Bu uğurda yaptığımız mücadele sadece sektörün mücadelesi değil, bu ülkenin stratejik mücadelesidir. Çünkü, bu sektör 12,4 milyar net ihracat yapan ve 3 milyon kişiye istihdam sağlayarak 12 milyon nüfusa bakan, neredeyse ülkenin bir numaralı sektörüdür. Hükümet yetkililerinden bunu anlamalarını ve önemsemelerini rica ediyoruz" dedi.

Çalışkan: 2009'da lif pamuk üretimi yılda 380 bin tona düştü

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise Türkiye'de 2003-2004 sezonunda 900 bin tona kadar çıkan lif pamuk üretiminin 2008-2009 sezonunda yılda 380 bin tona kadar düştüğünü, bunda girdi maliyetlerinin yükselmesinin yanı sıra devletin alternatif ürünlere, özellikle mısıra verdiği desteklerin etkili olduğunu söyledi.

Pamuğun Türkiye'de dünya fiyatlarından işlem görürken mısır ithalatındaki fonlar ve kısıtlamalar sebebiyle dünya fiyatının ortalama yüzde 50 daha üstünde alınıp satıldığını, bunun da müstahsilin mısıra yönelmesinde etkili olduğunu ifade eden Çalışkan, "Burada şikayetçi olduğumuz konu mısıra yapılan destek veya fiyat değil, pamuğa yeterli ilginin gösterilmemesidir" dedi.

Çalışkan, pamuğa daha fazla destek sağlanmasını önererek, "Mısırın yetiştiği alanlarda da bu ürünü destekleyip üretim dengesi sağlanmalıdır. Bakanlığının açıkladığı havza bazlı üretim ve destekleme modeli de bunu içermektedir. Bunun bir an önce uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir