Tasarruf oranı düşük, cari açık fazla

Şimşek, "Bir yere kadar global finansal piyasaların etkisi altında olmaya devam edeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ne yazık ki tasarruf oranı çok düşük. Yani cari açık fazla. O yüzden de bir yere kadar global finansal piyasaların etkisi altında olmaya devam edeceğiz" dedi. 

Şimşek, İMKB'de, Lüksemburg ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan "Lüksemburg ve Türkiye Arasında Finansal İşbirliği Olanakları" seminerinde yaptığı konuşmada, dünya ve Avrupa ekonomisindeki gelişmelere değindi.

Bakan Şimşek, "Türkiye'nin kendini ayrıştırmasının birkaç sebebi var. Türkiye bir yere kadar kendini ayrıştırmayı başardı, ama bunu tamamen yapmak mümkün değil. Belli güçlü yönlerimiz var. Bankacılık sektörünün sermaye yapısı, karlılığı, varlık yapısı çok kuvvetli. 2009'da bile bizim yatırım getirimiz neredeyse yüzde 19'du. Bu yıl yüzde 20'lerin üstünde olacak. Bankalarımız hala iyi para kazanıyor" diye konuştu.

Batık kredilerde oranların hala çok düşük olduğunu vurgulayan Şimşek, sermaye gerekliliği açısından bakıldığında Türkiye'deki bankaların oldukça iyi durumda olduğunu söyledi.

Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Oldukça iyi durumdayız. Önümüzdeki yıl Lüksemburg'a katılabileceğiz, en azından Maastricht kriterleri açısından... Bu yıl baktığımızda hükümetin açığı var, doğru ama önümüzdeki yıl açık yüzde 2 civarında olacak. Genel, kamu sektörü açığından bahsediyorum, ki bu da AB'deki tanıma uygundur yani kamu finansmanı iyi durumda. Borcun milli gelire oranında bir düşüş var. Bu yıl yüzde 42, önümüzdeki yıl yüzde 40 civarında olacak. Daha sonra yüzde 37-38'lere çekmeyi hedefliyoruz. 2012 ve 2013'de. Yani bu trend düşmeye devam edecek. Kamu finansmanı iyi durumda. Bankacılık sektörümüz gayet güçlü bir yerde."

"Endişelenmeyin"

Hanelerdeki borçluluk söz konusu olduğunda hala uzun bir yol olduğunu bildiren Şimşek, "Türkiye'ye baktığımızda oldukça iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Endişelenecek herhangi bir şey yok. Büyümenin sürdürülebilir olacağını görüyoruz" dedi.

Türkiye'de büyümenin istihdam yarattığını ifade eden Şimşek, 2007'nin sonundan itibaren bakıldığında 3 milyon yeni istihdam yaratmayı başardıklarını, geçen yıl 1 milyonun üzerinde net iş imkanı sağladıklarını kaydetti.

Şimşek, "Türkiye'deki büyümenin devam ettiğini görüyorsunuz. Tabii ki bu da sürdürülebilir bir büyüme olacak. Şöyle bir darboğaz var; ne yazık ki tasarruf oranı çok düşük. Yani cari açık fazla. O yüzden de bir yere kadar global finansal piyasaların da etkisi altında olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Sadece geleneksel piyasalara değil, özellikle Körfez ülkelerine de odaklandıklarını bildiren Şimşek, doğrudan yabancı yatırım açısından bir toparlanma olacağını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir