Taşeron işçiliği tarihe gömecek

CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde askerlik süresini kısaltıp, taşeron işçiliği ortadan kaldıracaklarını iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taşeron işçiliği tarihe gömeceklerini belirterek, "Her işçi sendikalı olacak. Her işçinin toplu sözleşme hakkı olacak. Her işçinin kadrosu olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, Muğla Kışla Parkı'nda düzenlenen mitingde, heyecanlı gençlerin ve kadınların fazla olduğu bir miting yaptıklarını söyledi.

Bu durumdan onur duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi desem ki, 'Muğla Allah'ına kurban' Recep Bey alınacak. Önce şunu söyleyeyim: 9 yıldır iktidardalar. 9 yıl az değil. 'İşsizliği çözeceğiz' diye geldiler. 'Yoksulluğu çözeceğiz' diye geldiler. 'Yasakları çözeceğiz' diye geldiler. 'Yoksulluğu, yolsuzluğu bitireceğiz' diye geldiler. Çözdüler mi? Çözmediklerini ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz."

Taşeron işcisi CHP'ye oy vermek zorunda

Yatağan'da kendisini işçilerin karşıladığını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Az önce Yatağan'daydık. İşçi arkadaşlar bizi karşıladı. Taşeronlaşma var orada. Devlet hastanelerinde de var. Devlet kurumlarında da var. TBMM'de var. Bütün bakanlıklarda var taşeronlaşma. Niye var? Güzel sömürmek için var, emeği sömürmek için var. Taşeron işçisi, ömür boyu asgari ücrete mahkum edilen kişidir. Taşeron işçisi, sendika hakkı olmayan kişidir. Taşeron işçisi sendika hakkı olmayan kişidir. Taşeron işçisi izin hakkı kullanma imkanı olmayan birisidir. Taşeron işçisi iş güvencesi olmayan en ufak bir itirazda kapının önüne konulan kişidir. Peki biz taşeron işçiliği savunacak mıyız, karşı mı çıkacağız? Karşı çıkacağız. Taşeron işçiliği tarihe gömeceğiz. Her işçi sendikalı olacak. Her işçinin toplu sözleşme hakkı olacak. Her işçinin kadrosu olacak. Her işçi arzu ederse toplu grev sözleşme hakkı var, hakkını arayabilecek. 2 milyon taşeron işçisi var. 2 milyon taşeron işçisine sesleniyorum: Sana iş yasalarında uluslararası sözleşmelerde verilmesi gereken hakkı savunan CHP'dir. CHP'ye oy vermek zorundasın."

AKP fabrika yerine cezaevi açtı

AKP hükümetinin 9 yıllık iktidarında fabrikadan çok cezaevi açtığını belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "2002'de iktidar olduklarında tutuklu ve hükümlü sayısını veriyorum; 59 bin 429 kişi. Yani 60 bin kişi. 28 Nisan 2011. Bunların iktidar dönemi. Hapisteki hükümlü ve tutuklu sayısı 60 binden 123 bin 916'ya çıkmış" dedi.

Hapisteki insanların sayısında yüzde 100'ün üstünde artış olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Çoğu ne borcu biliyor musunuz? İcra borcu, elektrik borcu, kredi kartı borcu, bankadan aldığı kredinin borcu. Büyük kısmı bundan hapis yatıyor. Bir kısmı da köyü terk etmiş kaçmış, yakalanıp hapse girmeyeceğim, diye. İstikrar sürsün diyorlar. Bunların döneminde yapılan cezaevi sayısı kaç biliyor musunuz? Kırk dokuz. 49 cezaevinin yerine 49 fabrika yapsalar ne olurdu. 49 fabrika yapsalardı en azından binlerce kişi iş bulmaz mıydı? Hapse girmek yerine fabrikada çalışmak daha doğru değil mi? İstikrar sürsün diyorlar, işte onların istikrarı bu; Türkiye'yi getirdikleri nokta bu."

Askerlik süresini kısaltacak

Muğla'daki mitingten sonra Marmaris'e geçen ve "Söz veriyorum" diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, "Askerliği 15 aydan 9 aya daha sonra ise 9 aydan 6 aya indireceğiz. Bunu söylediğimizde 'Memleketi kim savunacak' diye sordular. Kendi oğlu 21 gün askerlik yaptığında bu aklına gelmedi. İkiyüzlü politika izliyorlar" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından, üzerinde AK Parti'nin amblemi bulunan büyük bir balon, ondan geriye doğru sayılarak patlatıldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, miting sonrasında tekne gezisine çıktı. Bir otelin açılışına katılan Kılıçdaroğlu'nu taşıyan tekne iskeleye yaklaşmakta güçlük çekti. Tekne birkaç denemeden sonra güçlükle iskeleye yanaşabildi. Kılıçdaroğlu, açılışın ardından oteli gezerek ilgililerden bilgi aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir