Taşımacılıkta ADR standardı
Ceyda Karaçivi / TÜV SÜD Türkiye Mobilite Direktörü
1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan 31 Mart 2007 tarihinde 26479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmelik" ülkemizdeki N (Kamyon) ve O (Römork) sınıfı araç üreticilerinin bugünden başlayarak üretim esnasında bu direktifin gereklerini göz önünde bulundurma zorunluluğunu getirmektedir. Anlaşmanın kabul edilmesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile bütünleşmesine katkı sağlayacaktır. Neticede ülkemiz uluslararası karayolu tehlikeli yük taşımacıları anlaşma hükümlerine uygun olarak Avrupa ülkelerine daha rahat yük taşıyabilecektir.
Kamyon ve römork üreticileri araçlarının ADR standardına uygunluğunu sağlamak için belirli süreçlerden geçmek durumundadırlar. Bu süreçlerde araç üreticisi kendisine en uygun bir teknik servis ve onay kuruluşuyla işbirliği içersine girmelidir. Üretilen her aracın aynı kalite seviyesi ve teknik koşulları sağlamış olduğunu gösteren kalite sistemine sahip, ulusal ve uluslararası araç tip onayları mevcut firmalar, ADR standardının gerektirdiği teknik dokümantasyonu hazırlayarak ADR tip onayı başvurusunu gerçekleştirir.
Aracın imalatı esnasında üreticeler özellikle ADR sertifikasyonuna sahip elektrik komponenti kullanmalıdır. Tüm elektrik devrelerinin güvenliği sağlanmış olmalıdır. Hem araç tip onayı hem de ADR tip onayı için fren sistemi önemli bir yere sahiptir. Araç fren sistemleri direktiflere uygun olarak uluslararası geçerliliğe sahip tip onay sertifikasına sahip olmalıdır.
Fren ve elektrik donanımın haricinde araç üzerindeki diğer komponentlerin de tehlikeli madde taşınmasında ısınmaya ya da yangın tehlikesi oluşturmaya neden olmayacak şekilde montaj edilmesi ve uluslararası standartlara sahip olmaları gerekmektedir.
Araç üreticileri taşınacak malzemelerin tehlike sınıflarının belirlenmesinde de müşterileriyle ortak bir çalışma yürütmelidir. Çünkü taşınan malzemelerin tehlike sınıflarına göre alınması gereken ek önlemler mevcuttur. Zaten ADR tip onay başvurusunda da teknik servisler bu tanımlamaya göre teknik kontrollerini yapmaktadırlar.
Türkiye'nin ADR platformuna taraf olmasını takip eden bu süreçte hem biz teknik servislere hem de araç üreticlerine büyük sorumluluklar düşmektedir. TÜV SÜD olarak her zaman bilgimizi ve tecrübemizi müşterilerimize aktarmaya çalışıyor, araçlarını uluslararası platformda ADR standartlarına uygun bir seviye getirip, tip onayı süreçleri tamamlamaları için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.