Tatbikatların iptali talihsizlik

TBMM Başkanı Şahin, Silahlı Kuvvet mensubu subayların ifadeye çağrılması nedeniyle Ege'deki tatbikatların iptal edildiği söylentisini eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, birkaç Silahlı Kuvvetler mensubunun ifadeye çağrılmış olmasına bir tepki olarak Ege'deki tatbikatlar iptal edilmişse bunun Silahlı Kuvvetler açısından son derece talihsiz bir durum olacağını söyledi.

Bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Şahin, konuya ilişkin soru üzerine, "Silahlı Kuvvetlerce yapılan açıklamada askeri nedenlerle bu tatbikatların iptal edildiği belirtilmektedir. Doğrusu Silahlı Kuvvetlerimizin, Genelkurmayımızın bu konudaki açıklamalarına itibar ederiz, itibar etmek durumundayız. Ama eğer bir dava nedeniyle, birkaç Silahlı Kuvvetler mensubunun ifadeye çağrılmış olmasına bir tepki olarak bu tatbikatlar iptal edilmişse bu, Silahlı Kuvvetlerimiz açısından son derece talihsiz bir durum olur" dedi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile tatbikatların iptal edilmesi konusunda birtakım kulisler yürütülmeye çalışıldığının belirtilmesi üzerine Şahin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanın da Genelkurmay Başkanı ile görüştüğünü biliyorum. Ama içeriği hakkında bilgi sahibi değilim" diye konuştu.

Balyoz kendi kafalarına indi

Öte yandan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, askeri darbe konusunda eski alışkanlıklarını sürdürmek isteyenlerin bulunduğunu belirterek, "Millete balyoz hazırlayanların balyozun kendi kafalarına indiğini gördüklerini" söyledi.

Türkiye'nin askeri müdahaleler ve darbelerden çok çektiğini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Eğer 1960 ihtilali, 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980, 28 Şubatlar olmasaydı Türkiye şimdiki noktadan çok daha ileri bir noktada olurdu. Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine çok daha yakın bir noktada olurduk. Her askeri müdahale Türkiye'ye çok şey kaybettirmiştir. Geçmişten dersler alacağız ve asıl önümüze bakacağız. Şu an Türkiye'nin demokrasisi geçmişe nazaran oldukça güçlü. Ekonomik alanda da dünyada gıptayla izlenen bir ülke haline gelmiştir. Artık eski alışkanlıkların tatbikat zemini bulamayacağı bir noktaya gelmiştir Türkiye. Geçmişe takılıp kalmayacağız, önümüze bakacağız, Türkiye'yi tam demokratik bir ülke haline getirmek için çabalarımızı sürdüreceğiz. Seçimden sonra da inşallah, 1980 kalıntısı bu anayasayı da bütün bu kalıntılardan temizleyerek, sivil bir anayasayı TBMM'den geçirmeyi başarırız. Bunu gerçekleştirebilecek olanların işbaşına getirileceği bir seçim olmasını diliyorum."

TBMM'ye yapılan müdahalelerin millet iradesine yapılan müdahaleler olduğunu belirten Şahin, eski alışkanlıklarını devam ettirmek isteyenlerin bulunduğunu, yargıda görülen davaların bunu gösterdiğini söyledi. Şahin, "Millete balyoz hazırlayanların balyozun kendi kafalarına indiğini gördüklerini" ifade etti.

Şahin, bir başka soru üzerine, hala darbeye dönük bir damarın olduğunun görüldüğünü belirterek, "Ama deşifre oldular" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir